2015-03-01 19:40:56• hírek • Hirdetés

Hatvan millió az egészségügyi infrastruktúrára

Az egészségügyi szféra rendkívül fontos területet jelent a Szatmár Megyei Tanács (MT) számára, ezért számtalan erőfeszítést tesz annak érdekében, hogy korszerűsítse az egészségügyi hálózatot.

Az MT 2012-től nagy hangsúlyt fektetett az egészségügyi infrastruktúrára, a legnagyobb a Szatmár Megyei Kórháznak, a Tüdőkórháznak összegeket utalták át, annak érdekében, hogy azok a szatmári lakosok számára minőségi egészségügyi szolgáltatást tudjanak nyújtani. Ennek következtében az egészségügyi ellátás minősége jelentősen megnövekedett.

Kihasználva a kórházi decentralizáció adta lehetőségeket az MT szinte azonnal elkezdte átszervezni és rehabilitálni a különböző osztályokat, annak érdekében, hogy a szatmári páciensek jobb körülmények között gyógyulhassanak. Az MT számára fontos az is, hogy az orvosok is jó körülmények között dolgozhassanak.

Ha sorra vesszük a beruházásokat, akkor megállapíthatjuk, hogy 2012-2013 között a következő részlegeket modernizálta az MT:

-2012-ben- 7 részleget (kardiológia, szívsebészeti, ortopédia, radiológia, gyermekgyógyászat, gyermeksebészet, valamint Tasnádon a gyermekgyógyászat Tasnád és CT),

2013-ban- 5 részleget (pszichiátria-földszint, műtő, II. emeleti ortopédia, a IV. emeleti gasztroenterológia, az I. belgyógyászat - a III. emeleten, az első emeleti bőrgyógyászat, valamint a liftek, a régi kórház fűtési rendszere, a járóbeteg-ellátó a Gheorghe Lazar utcában, az avasfelsőfalui kórház Integrált járóbeteg-ellátójának a felújítása és a szülészeti és nőgyógyászati osztály rehabilitálása).

A belgyógyászat felgyújítása

Ezek után következett a 2014-es esztendő, amikor október 16-án ünnepélyes keretek közt átadták a Szatmár Megyei Kórház felújított belgyógyászati osztályát. Itt összesen 75 ágy van, amiből 60 a belgyógyászati részleg,10 a reumatológia és 5 pedig az endokrinológia részleg rendelkezésére áll. A munkálatok összértéke 651.541.043 lej volt áfával együtt. Ebből 3.887.000 lej származott az államkasszából, a különbözetet pedig a Szatmár Megyei Tanács biztosította. A részlegen 11 orvos dolgozik, közülük 1 rezidens orvos (endokrinológia, V.év), továbbá 17 ápoló, 5 nővér és 2 takarítónő.

A részleget dr. Ardelean Luminița belgyógyász vezeti, Nistor Mihaela pedig a főnövér.
Felújították a mellékhelységeket,az ablakokat,ajtókat,falakat.A befektetés összétéke 337.346 lej.
A kórtermek felújítása a Szatmár Megyei Tanács stratégiájához tartozik, melynek segitségével minőségi szolgáltatásokat tud nyújtani a szatmári pácienseknek.

2014.október 25-én felavatták a Régi Kórházat

A munkálatok összértéke 651.541.043 lej volt áfával együtt. Ebből 3.887.000 lejt az állam, a különbözetet pedig a Szatmár Megyei Tanács biztosította.
Az épületet teljesen felújították, megerősítették az alapot, leszigetelték a falakat, kicserélték a viz- és elektromos hálózatot, a kanalizálást, tűzvédelmi rendszert szereltek be valamint térfigyelő kamerákat is felszereltek. Az épületben 63 helységben összesen 31 kabinet fog működni: belgyógyászat, kardiológia, fül-orr-gégészet, szemészet, általános sebészet, szülészet és nőgyógyászat, neurológiai, ortopédia és traumatológia, endokrinológia, urológia, immunológia és allergológia, pszichiátria, csecsemőkori neuropszichiátria, szájsebészet, plasztikai sebészet, mikrosebészet, csecsemőkori sebészet és ortopédia , gyermekgyógyászat, gasztroenterológia, reumatológia, érsebészet, szívsebészet, logopédia, pszichológia, fizikai rehabilitáció és balneológia, tornaterem.
Újszülött és szülészeti osztály

A megyei önkormányzat 700.000 lejt szánt a munkálatokra. Az összegből felújították az osztály villamos-hálózatát, a mellékhelyiségeket, PVC-vel borították a padlót, lecserélték az nyílászárókat, kifestették a folyosókat. Az osztály tizenhárom kórteremmel és 61 ággyal rendelkezik, hat kórterem két ágyas, a többiben pedig négy-öt ágy található.

Az 1712 ezer lej értékű projektnek köszönhetően az újszülöttosztályt sikerült ellátni egy 3D/4D-és endoszkóppal, videókolposzkóppal, érlekötő mono-és bipoláris elektrosebészeti egységgel, műtéti és monopoláris reszekció számára alkalmazott méhtükröző endoszkópikus rendszerrel, laporoszkópikus sebészeti eljáráshoz szükséges modern endoszkópikus rendszerrel, videókamerás műtéti asztallal, szülészeti-nőgyógyászati eszközökkel felszerelt műtáti asztallal és magzatmonitorizáló rendszerrel.

Felavatták az avasfelsőfalui ambulanciát

Az Avasfelsőfalui Városi Kórház integrált járóbeteg-rendelője a Regionális Operatív Program (ROP) keretében valósult meg. A projekt összértéke 1.815.458,28 lej, melyből 1.660.728,86 lej vissza nem téritendő támogatás valamint 154.729,42 lej Szatmár megye hozzájárulása. A projekt időtartalma 49 hónap volt és 2010.június.30. valamint 2014.07.30. között zajlott. A projekt célja az egészségügyi infrastruktúra korszerűsítése és a kórház modern eszközökkel való felszerelése volt.

Modernizálták az Avasfelsőfalui Városi Kórház integrált járóbeteg-rendelő 726,72 m²-es felületét, új bútorzatot, korszerű orvosi felszereléseket vásároltak, felújították az épületet és a villanyvezetékeket, a mellékhelyiségeket, PVC-vel borították a padlót, lecserélték az nyílászárókat. A kivitelező cég a SC NATIONAL CO INC NEGRESTI OAS. volt. A munkálatok összértéke elérte 320.034,78 lejt, ehhez járult 76.808,35 lejnyi áfa.
A szakorvosi rendelőkbe új bútorokat és modern orvosi eszközöket vásároltak, összesen 267 darabot valamint 5 új rendelőt is elindítottak (a meglévő 12 mellé): szemészet , fül-orr-gégészet, pszichiátria, fizikai rehabilitáció és balneológia, gasztroenterológia. A bútort biztosító SC PROMODA INTERNATIONAL SRL-vel megkötött szerződés értéke 42.881,00 lej, az ÁFA 10.291,44 lej volt. Az orvosi felszereléseket beszállító SC PROTON IMPEX 2000 SRL-vel megkötött szerződés értéke 1.335.175,00 lej, az áfa pedig 320.442,00 lej.

Az egészségügyi infrastruktúra javítása érdekében elvégezett egyéb befektetések:

- az Avasfelsőfalui Városi Kórházt 472.275,08 lej értékben szerelték fel mosodai berendezéssel, röntgennel, professzionális mosógéppel,szárítóval

-a Szatmár Megyei Tüdőkórházban 508.082,75 lej értékben újították fel a körzeti rendelőt, a fütési rendszer felújítását. Ezen kívül modernizálták a hullaházat, átszervezték a Szatmárnémetiben található irodákat, átrendezték a bikszádi rezidens orvosok szolgálati lakásait, modernizálták a mellékhelységeket a bikszádi kórházban, professzionális ruhatisztítót és ruhaszárítót, mosógépet vásároltak, kijavították a szatmárnémeti részleg kerítését, tetőszerkezetét.

Ezentúl a szatmári lakosoknak nem kell külföldre vagy az ország más kórházaiba menniük, hiszen számos betegséget nálunk itthon is tudnak már kezelni. A szatmári kórházak ugyanis fel vannak szerelve többek között CT-vel (1.498.589,60 lej), endoszkóppal (111.766,79 lej), ledes operációs lámpával (138.340,60 lej ), stb.

A munka természetesen ezzel nem ért véget, hisz az MT 2015-ben szeretné rehabilitálni az onkológiát, a laboratóriumot, a gyermek neurópszichiátriát. Idén átalakítják a kórház bejáratát illetve a parkolót, ahol már javában folynak a munkálatok

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: