2014-03-25 12:12:43• hírek • Szatmár.ro, Nagy Eszter

Jól sikerült a kirándulás

Tavasz van, ébredezik a természet, így a kellemes meleg időt kihasználva vasárnap 57 fős csapat indult útnak a Szatmárnémeti vonatállomásról a Vadady-Filep Gyula által meghirdetett „Komzsa-tető gyalogtúrára", majd Szinérváralján a református templomnál további autóval érkező 4 szatmári társ és 2 nagybányai túrázó csatlakozott még. Nagy Eszter beszámolója.

A gyalogtúra első része a városon keresztül vezetett, majd a hegy aljában a szőlők között, majd lombhullató erdőben, erős kaptatók tették próbára a csapat állóképességét. A közel három órás, 8 kilométeres úton váltakoztak a többé-kevésbé vízszintes helyek a nagyon meredek részekkel, így több pihenőre is szükség volt.

Az odaúton egy kisebb pihenő alkalmával a csapat egy része meglátogatta a romos várat, melyről valószínűleg Szinérváralja város a nevét kapta. „Neve Szinyér vára alatti települést jelöl, a vár pedig valószínűleg patakjáról vette nevét" - írja a Wikipedia.

A Komzsa-tetőtől nem messze, a forrás közelében egy régi menedékház melletti padon, és a körülötte található mezőn volt az uzsonnaszünet, ahonnan újult erővel indult meg a csapat, és meghódították a csúcsot. A Komzsa-tetőről szép kilátás nyílt az avasi medencére, annak ellenére, hogy meglehetősen párás volt a levegő. Itt készültek el a hagyományos csoportképek, a gyerekek pedig önfeledten bújócskáztak a bokrok közt.

A visszaúton az erdőben az úttól kissé távolabb eső helyen megtalálták az elveszettnek hitt medvehagyma-mezőt - mondani sem kell, rengeteg medvehagyma került a hátizsákokba. Az ébredező természetről rengeteg fénykép készült, hiszen a gyönyörű virágmezők és a virágba borult fák elkápráztatták a kirándulókat. Mókus is volt, de az gyorsabban elszaladt, nem sikerült lefényképezni.

Szatmárnémeti kirándulók a Komzsa-tetőn

Épp időben érkeztek a vonathoz, majd a terv szerint 17:45-kor Szatmárnémetibe. A vonatból egy nagy gólyacsapatot sikerült megfigyelni, így örömmel tapasztalhatták, hogy végre „tényleg" itt a tavasz! A kirándulás minden résztvevő szerint megérte a fáradságot, így testileg kellemesen elfáradva, de szellemileg kipihenten kezdhetik az új munkahetet.

További kedvcsináló képek a következő kirándulásokhoz a Szatmárnémeti Természetjárók facebook csoportjában találhatók, amelyhez bármely természetbarát túrázni vágyó érdeklődő csalatkozását szeretettel várjuk!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: