2012-10-19 12:16:49• hírek • Kocsis Zoltán

Spontán vetélés és a szerves trágya

Csütörtökön vette kezdetét és november végéig tart a környezetvédelmi minisztérium „Nitrátszennyezés Integrált Ellenőrzése" elnevezésű tájékoztató programjának harmadik kiírása, amely a (talaj)víz szennyezése által okozott problémákra kívánja felhívni a figyelmet.

Az informatív karaván október 18. és november 2. valamint november 13. és november 25. között összesen 86 településre látogat el. A környezetvédelmi szakemberek ott farmerekkel, mezőgazdászokkal, állatorvosokkal, tanárokkal, dákokkal és önkormányzati vezetőkkel találkoznak egy-egy szeminárium keretén belül. Ezek célja, hogy néhány alapvető információt, praktikát megosszanak a jelenlévőkkel a víz minőségének megóvása tekintetében. Ezek közé tartozik például a kutak szakszerű kiépítése, a szerves trágya szakszerű tárolása és alkalmazása, a vetésforgó fontossága, a kút és a szennyvízgödör, a trágyadomb illetve a pottyantós vécé közötti távolság megtartásának fontossága.

A program keretein belül a tájékoztató karaván Szatmár megyében két települést ejt útjába: október 28.-án Szatmárpálfalván, november 16.-án pedig Borválaszúton rendezik meg a szemináriumot. E két település mellett Erdélyben további 12 településen tájékoztatnak majd a szakemberek: a Temes megyei Gátalján, Temesságon, Parácon, Újpécsen és Máslakon, az Arad megyei Mácsán, Pécskán és Bokszegen, a Bihar megyei Szalacson, a Hargita megyei Székelyudvarhelyen valamint a Kovászna megyei Csernátonban és Uzonban.

A (talaj)víz nitráttal valló szennyezését elsősorban a szerves trágya nem megfelelő tárolása és alkalmazása okozza. A Nitrátszennyezés Integrált Ellenőrzése elnevezésű programot az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól kapott hitelből és a Globális Környezeti Alap vissza nem térítendő támogatásából finanszírozza a környezetvédelmi minisztérium. Első két kiírása során közel kilencszáz szakember vett részt.

A program nem csak tájékoztatásból áll, eddig 32 szakszerű trágyalerakatot építettek, 2013 augusztusáig további 40-nek kell elkészülnie. Összesen 69 településen kezdődtek különböző beruházások, kanalizálási munkálatok, szennyvíztisztító telepek építése, erdősítés. Az egyik szervestrágya-tározó Szatmárpálfalva határában épül, a község pedig szintén ezen program keretein belül készül kiépíteni kanalizálási hálózatát.

A nitráttal szennyezett víz csökkenti az emberi szervezet ellenállását, csecsemők esetében pedig akár halált is okozhat. Spontán vetélést és a nemzőképesség csökkenését is okozhatja.

Romániában közel 1900 olyan település van, ahol nitrátszennyezés veszélye áll fenn.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: