2019-11-29 09:16:46• hírek • Közlemény

Hátrányos helyzetű szatmári fiatalok elhelyezkedését elősegítő projekt indult

Az AGES Egyesület szervezésében a „HEY! – A fiatalok elhelyezkedésének támogatása Szatmár és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben” elnevezésű pályázat bemutató rendezvényre 2019. november 28., csütörtökön került sor a Szatmárnémeti Innovációs Központban.

A határon átívelő projekt átfogó célkitűzése a térségben a megnövekedett munkavállalási hajlandóság hiányára reagálni, amely főként a vidéki területeket, illetve kisvárosokat érinti, ahol a hátrányos helyzetű csoportok alacsony képzettségi szintje, a képzetlen munkaerő is rontja a foglalkoztatás esélyeit. A két célországra egyaránt jellemző, hogy a lakosság és a gazdasági élet a nagyobb városokban és azok körül összpontosul, így jelentős különbség van a vidéki és városi térségek között.



Az Ages Egyesület és az „Ötlet a Vidékért” magyarországi partnerszervezete által kezdeményezett közhasznú program lehetőséget teremt a Szatmár és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben élő, hátrányos helyzettel szembesülő fiatalok fenntartható és minőségi foglalkoztatásának előmozdítására. Ehhez egy nagyszabású, 1.000 fiatalt érintő munkaerő-piaci kutatást bonyolítottak le, 500-500 fős mintán Szatmár megyében és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, melynek eredményei alapján a foglalkoztatás határokon átnyúló hozzáférhetőségére vonatkozó stratégiát dolgoztak ki, különös tekintettel az ifjúságra és más érzékeny csoportokra. A projekt 30 hónapos időtartama alatt legalább 200 fiatal számára kíván pályaorientációs, képzésekből, tájékoztatásból és tanácsadásból álló szakmai támogatást nyújtani, valamint a munkaadók és a potenciális munkavállalók részvételének megkönnyítése a tanulási és foglalkoztatási lehetőségekben, úgymint szakmai gyakorlatok, állásbörzék és on-line kapcsolattartás.
 

Az átfogó kutatás kérdőívezés, interjúk és fókuszcsoportok alapján készült a két szomszédos megyében. A csütörtöki rendezvényen a Szatmár megyei adatok kerültek bemutatásra. A kutatási eredmények alapján 100 alacsonyan iskolázottból több mint a fele Romániában és az Európai Unióban is inaktív. Látható, hogy már az érettségi hatására is felére csökken az inaktivitás Romániában és az EU-ban is. Viszont az inaktivitás terén Románia mind az alacsonyan, mind a közepesen iskolázottak körében rosszabbul áll, mint az EU. Ha megnézzük a diplomásokat, azt látjuk, hogy még az EU-s átlagnál is jobban „megéri” diplomát szerezni, mert még jobban csökkenti az inaktivitást.



A kutatási eredmények két lényeges következtetése:


1) Ha a romániai fiatalok munkaerő-piaci helyzetét nézzük az EU-s összehasonlításban, akkor nem a munkanélküliségi mutatókat kell figyelembe venni, mert ott jobban áll Románia, mint az EU, hanem az inaktivitást. Ide sorolják a „Nem foglalkoztatott, oktatásban és képzésben nem részesülő” személyeket, illetve a tartós munkanélkülieket is.

2) Az inaktivitás apáról fiúra/lányra „öröklődik”. A megkérdezettek egybehangzó véleménye alapján a munkaerőpiacon történő inaktivitás kiváltó okai között elsősorban a fiatalok „magánjellegű problémái”, valamint a munkaadók feléjük irányuló előítéletei szerepelnek. A munkaadók az alacsonyabb szintű elvárásokat, a munkahelyen történő szakképesítés lehetőségét, ugyanakkor a lecsökkent munkahelyi jelenlétet, magas fokú munkaerő fluktuációt, az alacsony szintű motivációt, illetve lopási ügyeket emelnek ki. Szerintük nincsenek nagy elvárások a diplomák felmutatását illetően, viszont elhivatottságot, a munkahely felé irányuló lojalitást és megfelelő stresszkezelést várnak el.

Kijelenthetjük, hogy számottevő mértékben a közép- és alapfokú végzettséggel rendelkezők közül kerülnek ki azok, akik sosem dolgoztak eddig.



A tanulmány bemutatott eredményei alapján az AGES Egyesület, az „Ötlet a Vidékért” magyarországi egyesülettel és a helyi partnerekkel (cégek és intézmények) közösen, egy akciótervet dolgoz ki, melynek keretében olyan tevékenység sorozatot indít el, melynek célja a vidéken élő, illetve a hátrányos helyzetben lévő fiatalok pályaválasztásának és elhelyezkedésének elősegítése.

 

Jelen pályázat az Európai Unió pénzügyi támogatásában részesül, a határon átívelő ”HEY! Helping the Employment of Youth in Satu Mare and Szabolcs-Szatmár-Bereg counties”, cod EMS: ROHU-385 pályázat által.





Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: