2010-12-19 18:04:32• hírek • Szatmár.ro

Hátrányos helyzetű gyerekek Karácsonya

Százhúsz hátrányos helyzetű gyermek vett részt szombaton délelőtt a Szent József templomban rendezett karácsonyváró előadáson és betlehemes játékon.

Ünnepelni gyűltek össze a sugárúti (B-dul Traian) Szent József Ifjúsági Központ gyermekei és szüleik a szombat reggel tizenegy órától tartott karácsonyváró előadásra, melyen énekekkel, történetekkel és betlehemes játékkal örvendeztették meg egymást és közönségüket. A százhúsz jelen levő gyereknek Ft. Vojtku László kökényesdi plébános beszélt a kis Jézus születéséről, arról, hogyan érkezett a világba és mit hozott magával, majd Ft. Mártin Lőrinc - aki már régóta foglalkozik a kicsikkel - mondott köszöntőt és adta át jókívánságait az ünnepre.

Ezt követte a nap legfontosabb pontja, a karácsonyi előadás, amelyben többen úgy adták elő az énekeket és szerepüket a betlehemes játékban, hogy még olvasni és írni is nehezen tudnak. A lelkes énekszó hangosan szállt fel az ajkakról, sok kisgyermek eddigi legnagyobb élményeként. Többségében olyan családokból érkeznek ugyanis, ahol nem csak a karácsonyi ajándékok maradnak el, de gyakran velük való foglalkozásból és a kenyérből is hiány van.

A Máltai Segélyszolgálat szatmárnémeti kirendeltsége a római katolikus plébániák segítségével már 1997-es alakulásakor felvette a kapcsolatot szegény családokkal, akikkel az óta is tartják a kapcsolatot. A lista persze folyamatosan bővült, a segélyszolgálat pedig nemzetiségtől és vallási hovatartozástól függetlenül segítséget nyújt számos rászorulónak.

 

A Szent József Ifjúsági Központ 2001 decembere óta működik a „máltais" fiatalok központi helyeként. Pallai Kristóftól, a segélyszolgálat szatmári kirendeltségének vezetőjétől megtudtuk,  százhatvan-százhetven gyerek jár ide heti két alkalommal, szombaton és vasárnap a város számos zugából, az ünnepekhez közel pedig még többen jönnek. Velük tizenhét önkéntes fiatal foglalkozik, tanítják őket imádkozni, énekelni, a gyerekek sokszor az iskolai leckét is a központban oldják meg.


Betlehemes játékot adtak elő
Betlehemes játékot adtak elő


Szintén önkéntes segítségnyújtásként nyugdíjas, idős hölgyek főznek meleg ételt minden éhes szájnak, de a kicsiknek tisztálkodási lehetőségük is van: lezuhanyozhatnak, a ruhájukat pedig beadhatják mosásra. A nap végén minden alkalommal az iskolás korú gyerekek egy egész kenyeret és negyed kilogramm margarint kapnak, hogy hétköznaponként legyen mit uzsonnaként az iskolába magukkal vigyenek. Bár ez sok esetben már aznap elfogy otthon, a családban - tette hozzá Pallai Kristóf.

A szombati-vasárnapi felszabadult találkozások mellett minden hónap második vasárnapján a gyerekek és szüleik a Szent József templomban egy szentmisén is részt vesznek Mártin Lőrinc atya celebrálásával. A központban ugyanis igyekeznek a kicsiket keresztény életre nevelni.

Az advent negyedik vasárnapját megelőző szombat délelőtti alkalom is ezt igyekezett erősíteni. A többségében roma származású, hátrányos helyzetű gyermekek és fiatalok egymásban erősítették az ünnep érzését, majd a segélyszolgálat tagjai szeretetvendégségre hívtak mindenkit a Szent József Ifjúsági Központ termeibe.


Csoportkép a résztvevőkkel
Csoportkép a résztvevőkkel


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: