2019-10-11 11:33:45• hírek • Bede Emőke

Hatra emelkedett a nyugat-nílusi lázban elhunyt személyek száma

A Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központ legfrissebb, október 10-i összesítése szerint mostanra hatvankettőre emelkedett Romániában a nyugat-nílusi lázzal fertőzött páciensek száma.

A mérleg szerint a június 3. és az október 10. közötti időszakban összesen 62 esetben igazolták a laboratóriumi vizsgálatok, hogy a páciens a szúnyog által terjesztett fertőzésben szenved, mi több, hat személy életét már az orvosi kezelés sem tudta megmenteni.


A legtöbb esetet, szám szerint 8-at Calarasi megyében jegyezték, majd 6, hivatalosan is igazolt esettel következik Konstanca megye. Iasi és Tulcea megyében 4, Galati ás Teleorman megyében 3, Argesben, Buzauban, Oltban, Marosban és Vranceában 2-2 pácienst, Botosani, Dolj, Ilfov, Prahova, Vaslui, Suceava és Szatmár megyében pedig 1-1 beteget azonosítottak. A fővárosban pedig a nyugat-nílusi láz idei megjelenése óta nem kevesebb 17 esetet regisztráltak. Sajnos arra a központ adatai nem terjednek ki, hogy az érintettek hol kerültek kapcsolatba a fertőzést hordozó szúnyoggal.


A Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) korábbi tájékoztatása szerint a lappangási időszak 3-6 nap. A fertőzés az esetek 80-85%-ában tünetmentesen, 10-20%-ában lázas betegségként zajlik le, a legtöbben nem is tudják, hogy nyugat-nílusi lázuk van, mert az influenzáéhoz hasonló tüneteket mutat: láz, hányinger, izomfájdalom, kötőhártya-gyulladás, arcpirulás, fényérzékenység. A nyirokcsomók megduzzadnak, a végtagokon kiütések jelennek meg. Körülbelül egy hét múlva a beteg állapota javul. Az esetek kevesebb, mint 1%-ában kóros agytörzsi elváltozások jelentkeznek: a vírus gerinc- és agyvelőgyulladást vagy agyhártyagyulladást okozhat, amely az orvostudomány jelenlegi eszközeivel nem gyógyítható és bénuláshoz, kómához vagy a halálhoz vezethet. A legveszélyeztetettebbek a fiatalok, az idősek és betegek, mert gyenge az immunrendszerük; náluk a fertőzés halállal is végződhet.


A DSP néhány óvintézkedést fogalmazott meg, melyeket szem előtt tartva minimálisra csökkenthető az esélye annak, hogy a nyugat-nílusi láz elérjen bennünket. A szúnyogok ellen védekezzünk riasztószerekkel, a lakásunk ablakára pedig szereljünk hálót, mely nem engedi beszökni a vérszívókat. Ha kertes házban élünk, akkor törekedjünk arra, hogy udvarunkon ne alakuljanak ki pocsolyák, illetve mi magunk se látogassunk állóvizeket, mocsarakat. Ha mégis így tennénk, lehetőség szerint viseljünk hosszú nadrágot és hosszú ujjú felsőt.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: