2013-04-30 17:24:09• hírek • MTI

Hatnapos vakációra mennek a közalkalmazottak

Május elsejétől hatnapos vakációra mennek a közalkalmazottak, miután a bukaresti kormány pihenőnapokkal kötötte össze a május elsejét és az ortodox húsvétot.

Romániában a munka nemzetközi ünnepe és húsvét hétfője is hivatalos munkaszüneti nap. Idén az ortodoxok május 5-én és 6-án ünneplik a húsvétot, ezért a bukaresti kormány márciusban rendeletet hozott arról, hogy május másodika és harmadika is pihenőnap lesz a közszférában. Ezeket két áprilisi szombaton, vagy túlórázással kellett ledolgozni. Ebben az időszakban az iskolákban is szünetel a tanítás.

Az extrahosszú hétvégét az idegenforgalmi ügynökségek kezdeményezték, amelyek 40 ezer turistát várnak a román tengerpartra a korai szezonnyitásra. A román vasúti társaság pedig 19 mentesítő járatot indít a fővárosból a tengerpartra.
A Mediafax hírügynökség által idézett felmérés szerint a legtöbben, a megkérdezettek 63 százaléka otthon töltik a húsvétot.
A Mednet piackutató intézet adatai szerint a megkérdezettek 16 százaléka barátokkal ünnepel, 15 százaléka elutazik a rokonokhoz és csak öt százalékuk mondta azt, hogy a hegyekbe, a tengerre vagy külföldre utazik, ahol átlagosan 360 lejt tervez költeni.

A felmérés szerint Romániában az alkalmazottaknak kevesebb mint fele kap valamilyen húsvéti bónuszt.
Romániában pünkösd hétfője is hivatalos munkaszüneti nap, amelyet az alkalmazottak vallásuknak megfelelően vagy az ortodox, vagy a katolikus naptár szerint vehetnek ki. Románia lakosságának több mint 85 százaléka ortodoxnak vallotta magát a 2011-es népszámláláson. A nyugati kereszténységhez tartozó egyházak hívei az ország lakosságának kevesebb mint tíz százalékát teszik ki.

Mivel az ortodox és katolikus ünnepek ritkán esnek egybe, a vegyes lakosságú erdélyi területeken sok olyan munkahely van, ahol mindkét vallási közösség ünnepén szabadnapot adnak minden alkalmazottnak.
Romániában évente 12 hivatalos munkaszüneti nap van, de ezek közül kettő - húsvét és pünkösd első napja - mindig vasárnapra esik, s az idén Románia nemzeti ünnepe, december 1-je is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: