2015-05-02 10:48:58• hírek • MTI/Reuters/AFP/TASZSZ/EFE

Hatezer fölé emelkedett a halálos áldozatok száma

Hatezer fölé emelkedett péntekre a nepáli földrengés halálos áldozatainak száma, a sérülteké pedig lassan a 14 ezerhez közelít, az ENSZ-főtitkár humanitárius ügyekben illetékes helyettese szerint most az ideiglenes menedékhelyek kialakítása az elsőrendű feladat.

A katmandui hatóságok által pénteken közzétett összesítés szerint legalább 6204 ember halt meg a földrengésben, és 13 932-an sérültek meg. Az ENSZ adatai szerint a 28 millió lakosú Nepálban nyolcmillió embert sújtotta a földrengés, közülük 1,7 millió gyereket.

Az európai uniós tagországok ezer állampolgárát még keresik a múlt szombati földrengés sújtotta Nepálban - közölte Rensje Teerink, a katmandui EU-delegáció vezetője pénteken. Újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy elsősorban turistákról van szó. Egy részük korábban a Katmandutól északra fekvő Langtang térségében tartózkodott, amelyet a földrengés után lavina és földcsuszamlás sújtott. Másik részük Lukla körzetében volt, ahonnan a világ legmagasabb hegycsúcsára, a Mount Everestre Nepálból feljutni szándékozó hegymászók indulnak.

Teerink elmondta azt is, hogy az eddig megerősített információk szerint 12 európai halt meg a katasztrófában. A megerősített áldozatok nemzetiségét nem közölték. A Reuters hírügynökség részleges összesítése szerint összesen 221 franciáról, spanyolról és olaszról nincs hír, más országok állítólag nem tettek közzé erről szóló részletes adatokat.

Nehéz és bonyolult összehangolni a mentéssel kapcsolatos operatív feladatokat - mondta pénteken Katmanduban tartott sajtótájékoztatóján Valerie Amos, az ENSZ-főtitkár humanitárius ügyekben illetékes helyettese. A Reuters brit hírügynökség szerint a mentőalakulatok rendkívül nehezen jutnak el az eldugottabb településekre, a fedél nélkül maradtak visszatérése pedig egyelőre lehetetlen, a romok alatt még megszámlálhatatlanul sok holttest van. Amos szerint most az ideiglenes menedékhelyek kialakítása az elsőrendű feladat. Ugyancsak a legsürgősebb teendők közé sorolta a bajba jutottak vízzel, élelemmel való ellátását, akárcsak az egészségügyi segítségnyújtást.

A nepáli miniszterelnökség által a rászorulók számára létrehozott segélyalapba eddig 1,5 millió dollárnak megfelelő összeg érkezett, ebből mintegy 150 ezer dollárnyit már szét is osztottak. Korábban Szusil Koirala bejelentette: a nepáli hatóságok ezer dolláros azonnali segélyt utalnak ki a földrengésben életüket vesztettek családjainak, további 400 dollárt pedig a hamvasztási és temetési költségekre.

Ram Sharan Mahat pénzügyminiszter bejelentette: Nepálnak legalább kétmilliárd dollárra lesz szüksége a romba dőlt vagy megrongálódott lakóházak, kórházak, kormányzati épületek és műemléképületek újjáépítésére, helyrehozására. Az ENSZ ügynökségei és partnerei egyébként 415 millió dollár sürgősségi támogatási kérelemmel fordultak a nemzetközi közösséghez.

A nepáli kormány döntése értelmében az ország tizenegy katasztrófa sújtotta körzetében zárva maradnak május közepéig az oktatási intézmények. A Kathmandu Post című helyi lap szerint az iskolákat, kollégiumokat főleg a földrengés által különösen érintett Gorka körzetben zárják be.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: