2009-10-22 12:06:42• hírek • MTI/Reuters

Hatékonyabb lehet a sugárterápia

Új, kísérleti vegyületek hatására érzékenyebbek lettek a sugárzásra a rákos sejtek, míg az egészséges sejteket az anyagok megvédték a káros következményektől - közölték amerikai kutatók szerdán.

Egérkísérletekben és laboratóriumi humán sejttenyészetben a vegyületek megvédték a normál sejteket a sugárkárosodástól - mondta Jeff Isenberg, a Pittsburghi Egyetem munkatársa, akinek tanulmánya a Science Translational Medicine című szaklap legfrissebb számában jelent meg.

A kísérleti szer a CD47 jelű receptor blokkolásával teszi ellenállóvá az egészséges sejteket a sugárzással szemben; megvédi a bőrt és az izmokat, valamint a különösen fontos csontvelői sejteket. Egyúttal növeli a sugárterápia hatékonyságát is: a kezelt egerekben lassabban növekedett újra a tumor, és 89 százalékkal kisebb is volt, mint a többi egérnél.

Isenberg felidézte, hogy a szerrel kezelt kísérleti egereknek még a szőrük sem hullott ki, holott általában ez a sugárterápia egyik első következménye. A kutatókat annyira meglepték a jó eredmények, hogy számos ráktípuson kipróbálták a vegyületeket az elmúlt években.

Isenberg csoportja az amerikai Nemzeti Rákintézet munkatársaival fejlesztette ki az anyagokat, amelyek megakadályozzák, hogy a trombospondin-1 elnevezésű fehérje a CD47 receptorhoz kapcsolódjon.

Amennyiben a humán klinikai tesztekben is biztonságosnak találják a vegyületek alkalmazását, jelentősen növekedhet a daganatok sugárterápiájának hatékonysága, miközben mellékhatásai csökkennek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: