2010-12-14 20:06:37• hírek • Kocsis Zoltán

Bomba Abu-Dzabiban: kiesett az egyik Inter

fotó: fifa.com
fotó: fifa.com

A (jelenlegi formájában) hatodik éve zajló labdarúgó FIFA Klubvilágbajnokság történelmének legnagyobb meglepetése született kedd délután Abu-Dzabiban: Afrika bajnoka, a Mazembe legyőzte Dél-Amerika legjobbját, az Internationalt és bejutott a sorozat döntőjébe. Ezzel először fordul elő, hogy nem Európa és az amerikai szubkontinens képviselői vívják a finálét, amelyre szombaton kerül majd sor.

Hogy Kongó és Brazília labdarúgása között mekkora űr tátong, azt a sportág szerelmeseinek fölösleges lenne ecsetelni. Hogy a két csapat között mekkora a (papír szerinti) különbség, arra álljon itt egy adat: miközben az International 2006-ban megnyerte a Klubvilágbajnokságot (a döntőben a Barcelonát legyőzve), addig a Mazembe tavaly meccset sem tudott nyerni, még az új-zélandi Auckland Citytől is kikapott. Hogy a meglepetés még nagyobb legyen, jegyezzük meg, hogy Kidiaba, Kasusula, Bedi, Kaluyituka, Mihayo, Ekanga, Kabonga és Kasongo az Auckland ellen is a pályán volt, Bakula pedig mindkét alkalommal csereként kapott lehetőséget. Változás történt viszont a kispadon, ahol az olasz-francia Diego Garzitto helyét a szenegáli Lamine N'Diaye vette át. És valószínűleg nem járunk messze az igazságtól, ha azt mondjuk, ennek a ténynek köze lehet a mostani sikerekhez.

Már a Pachuca elleni bravúr (1-0) is jelezte, idén számolni kell a kongóiakkal, ám az Európát is megjárt sztárokkal (Tinga a Dortmundban, D'Alessandro a Wlfsburgban, a Zaragozában, Sobis a Betisben futballozott korábban) felálló International így is toronymagas esélyesnek számított. A találkozó ennek megfelelően kezdődött, az afrikaiak nem tudtak mit kezdeni a gyors brazil passzokkal, ám Sobis és Tinga ziccert hibázott, Kidiaba pedig többször is remekül védett. Mindezen lehetőségekre a Mazembe csak Kubanga távoli bombájával tudott válaszolni.

 

A második félidő szintén a Sobis - Kidiaba párharccal kezdődött, ám ezúttal is a kongói kapus nyert, majd Giuliano sem volt elég pontos. A kihagyott helyzetek pedig megbosszulták magukat, amikor az 53. percben Mulota Kabangu a brazil kapu hosszú felső sarkába csavart. Meglepetésre azonban az International ezt követően sem tudta beszorítani a kongóiakat, akik a 86. percben a kegyelemdöfést is megadták: Dioko Kaluyituka a tizenhatos vonaláról kilőtte a rövid alsó sarkot.

Érdekes következtetéseket levonni a meccs statisztikai adataiból. A brazilok birtokolták ugyan többet a labdát, ám az 54%-os labdabirtoklásuk nem nyomasztó fölényről árulkodik. Nem úgy a kapu felé tartó lövések száma, ahol az amerikaiak 23-12 arányban vezettek, ám a kaput az afrikaiak tudták többször eltalálni: 7 alkalommal a 6 ellenében. Ez azt jelenti, hogy a braziloknak vagy nem volt türelmük kidolgozni akcióikat, vagy nem tudták átjátszani az afrikai védelmet.

Az ezen meccsen debütáló és rögtön veszítő International így csak a harmadik helyért szállhat versenybe, míg a Mazembe a fináléban valószínűleg az Interrel játszik majd. Amennyiben persze az amúgy gödörben lévő olaszok legyőzik a dél-koreai Seongnam Ilhwa Chumwát...

Elődöntő:
Mazembe - International 2-0
gólok: Kabangu (53.), Kaluyituka (86.)

A 7. Klubvilágbajnokság programja:
selejtező : dec. 8.
- Al-Vadha - Hekari United 3-0
negyeddöntő: dec. 10. -Pachuca - Mazembe 0-1
negyeddöntő: dec. 11. - Al-Vadha - Seongnam Ilhwa Chumwa 1-4
elődöntő: dec.14. - Mazembe - International 2-0
elődöntő: dec. 15.- Seongnam Ilhwa Chumwa - Inter 18.00
5. helyért: dec. 15. - Al Vahda - Pachuca
3. helyért: dec. 18. - 16.00
döntő: dec. 18. - 19.00

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: