2010-12-18 20:59:01• hírek • Kocsis Zoltán

Hatból öt- világbajnok az Inter

Nem történt meglepetés a labdarúgó 7. FIFA Klubvilágbajnokságon: amint az már a torna előtt borítékolható volt, az Inter lett a világbajnok. Mivel a brazil International meglepetésre nem jutott be a fináléba, így az olasz Internationale minden idők legkönnyebb menetelésével hódította el a serleget a kongói Mazembe ellen.

Az Egyesült Arab Emírségekben megrendezett torna előtt mindenki azt várta, hogy az európai és a dél-amerikai bajnok vívja majd a döntőt, ám végül elmaradt az Inter-Inter döntő. Az olaszok hozták a kötelezőt és az elődöntőben sima 3-0-al legyőzték a dél-koreai Seongnam Ilhwa Chunmát, ám a brazilok nagy szenzációt keltve 2-0 arányban kikaptak a kongói Mazembétől. Ez azt jelentette, hogy először fordul elő, hogy nem Európa és Dél-Amerika bajnoka jutott a döntőben, értelemszerűen pedig első ízben játszott finálét Afrika képviselője.

A történelmi finálé a várakozásoknak megfelelően igen egyoldalúra sikeredett: a milánóiak tulajdonképpen 17 perc alatt eldöntötték a trófea sorsát. A 13. percben Eto'o passzát Pandev váltotta gólra, négy minutummal később a kameruni csatár volt eredményes. Az első félidőben hatalmas fölényben játszott az európaiak, Lucio fejese és Milito két ziccere révén tovább növelhették volna előnyüket. Eközben a kongóiak mindössze egy veszélyes beadást tudtak felmutatni, amiről Mihayo és Kasongo is lemaradt.

A szünet után már jócskán visszavett a tempóból az Inter, ám Maicon révén így is eltalálták a kapufát. Aztán az olaszok majdnem ráfáztak a lazsálásra, a Mazembe ugyanis többször is közel került a szépítéshez: előbb Julio Cesar kapus hibája után Kabangu lövését blokkolták a védők, majd Kaluyitukát a hálóőr állította meg, végül Kanda is jegyzett egy lehetőséget.


Biabiany adta meg a kegyelemdöfést a Mazembének
Biabiany adta meg a kegyelemdöfést a Mazembének fotó: fifa.com


Ahogy aztán az egy nagy csapathoz illik, az Inter megelégelte az afrikaiak támadásait, a 85. percben pedig Biabiany révén megadta a kegyelemdöfést és megnyerte első klubvilágbajnoki címét. Ezzel a kezdeti brazil sikerek után (Corinthians, Sao Paolo, International) az utóbbi négy kiírást már az európai csapatok uralták -a Milan, a Manchester United és a Barcelona nyomdokaiba lépett az Inter. Ha már a Barcelonánál tartunk, a katalánok az előző esztendőben minden lehetséges sorozatot megnyerve hat trófeával zárták az esztendőt. Idén az Inter is közel állt ehhez a történelmi tetthez, hisz a Klub-vb. mellett megnyerték az olasz bajnokságot és az Olasz Kupát, a Bajnokok Ligáját és az olasz Szuperkupát is, ám az Európai Szuperkupát elvitte előlük az Atletico Madrid.

Végezetül jegyezzük meg, hogy a kisdöntőben az International megpróbálta kiküszöbölni a csorbát és simán, 4-2 arányban legyőzte a Seongnam Ilhwa Chunmát. A brazilok Tinga és d'Alessandro góljaival és Alecsandro duplájával már 4-0 is vezettek, a dél-koreaiak Molina két találatával csak az utolsó öt percben tudtak szépíteni.

Kisdöntő:
International
- Seongnam Ilhwa Chunma 4-2
gólok: Tinga (15.), Alecsandro (27., 71.), d'Alessandro (52.) illetve Molina (85., 90.)

Döntő:
Inter
- Mazembe 3-0
gólok: Pandev (13.), Eto'o (17.), Biabiany (85.)

A 7. Klubvilágbajnokság eredményei:
selejtező : dec. 8.
- Al-Vadha - Hekari United 3-0
negyeddöntő: dec. 10. -Pachuca - Mazembe 0-1
negyeddöntő: dec. 11. - Al-Vadha - Seongnam Ilhwa Chumwa 1-4
elődöntő: dec.14. - Mazembe - International 2-0
elődöntő: dec. 15.- Seongnam Ilhwa Chumwa - Inter 0-3
5. helyért: dec. 15. - Al Vahda - Pachuca 2-4
3. helyért: dec. 18. - International -
Seongnam Ilhwa Chumwa 4-2
döntő: dec. 18. -Inter - Mazembe 3-0

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: