2016-07-27 12:50:14• hírek • Kocsis Zoltán

Hatástalanítja-e az Astra a dán gólgépezetet?

Először lép pályára a Bajnokok Ligájában, még ha annak a harmadik selejtezőköréről van is szó, az Astra csapata, amely májusban történelme első bajnoki címét ünnepelhette. Marius Sumudica együttesére komoly feladat vár a dán gólgépezet Köbenhavn ellen. Igaz, az elmúlt években az Astra rendre szerzett egy-egy nagy skalpot az európai kupákban. A Köbenhavnénál is nagyobbat.

Két évvel ezelőtt ugynis a sokszoros francia bajnok Olympique Lyont, tavaly pedig az angol West Ham Unitedet búcsúztatta a giurgiui gárda. A Bajnokok Ligája azonban olyan kávéház, amihez a dánok jobban hozzá vannak a szokva! A fiatal, 1992-ben alapított Köbenhavn (a 15-szörös bajnok Kjøbenhavns Boldklub és a 7-szeres bajnok Boldklubben 1903 fúziójából született) az elmúlt másfél évtizedben valósággal uralja a dán bajnokságot: a legutóbbi 15 év alatt 10 bajnoki címet szerzett.

Egyik csapatban sem történtek komoly változások a nyáron. Az Astra alapemberei közül csak két védőt, Valeriu Gamant (Karabükspor) és a portugál Pedro Queirost (Chaves) vesztette el, de érkezett helyükre két rutinos játékos, a román válogatott Cristian Sapunaru (Pandurii) és az albán válogatott Kristi Vangjeli (Skednerbeu). Ezzel együtt a klub mindössze 10.000 eurót költött az új igazolásokra, Silviu Balaure ezért az összegért érkezett Nagybányáról.

Ezzel szemben a dán bajnok már 4,3 millió eurót fizetett ki ezen a nyáron. Érkezett a szerb csatár Andrija Pavlovics 2,5 millióért a szerb Csukaricskitől (a Videoton korábbi ellenfelétől), a cseh Jan Gregus 1,1 millióért a Jablonectől, Robin Olsen kapus 700.000-ért a PAOK Szalonikitől és Peter Ankersen a Salzburgtól. Igaz, távozott Nicolai Jörgensen, érte 3,5 millió eurót fizetett a holland Feyenoord.

Az Astra felemás módon kezdte az idei szezont, hisz miután 1-0-ra legyőzte a Kolozsvári CFR-t a Szuperkupa döntőjében, a bajnoki nyitányon 4-1-re kikapott hazai pályán a Dinamótól. A Köbenhavn ezzel szemben egyelőre hengerel. A bajnokságban hét rúgott, nulla kapott gól, két győzelem a mérlege, a BL-ben pedig 3-0-val és 6-0-val intézte el az északír Crusaderst. Négy meccs, 16 rúgott gól - dübörög tehát a dán gólhenger. Egyedül a 23 éves Andreas Cornelius már négynél tart. Ezzel szemben az Astra gólfelelőse, Denis Alibec még nem épült fel az Európa-bajnokságon szerzett sérüléséből, míg a veterán Daniel Niculae is sokat bajlódik sérülésekkel mostanság. Ha mindez nem lenne elég, Marius Sumudica nem ülhet le csapata kispadjára, az edző eltiltását tölti, mivel kiderült: a tiltás ellenére „sportfogadott".

Stale Solbakken edző rendszerint a klasszikus 4-4-2-es hadrendben küldi pályára csapatát, két védekező középpályással, ez lehet a nulla bekapott gól egyik magyarázata is. Mindenek ellenére egy valami, ami kiegyenlített csatát ígér: a mértékadó transfermarkt.de a dán keret értékét 25 millió euróra, az Astráét 19,8 millióra taksálja.

Bajnokok Ligája, 3. selejtezőkör:
Astra - Köbenhavn 20.30 DigiSport

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: