2009-08-20 17:01:52• hírek • Parajdi Andrea

Határt nyitottak Zajta és Nagypeleske között

Az államalapítás napján rendhagyó közös ünnepséggel emlékeztek Szent Istvánra a peleskeiek és a zajtaiak. Első alkalommal nyitották meg Nagypeleske és Zajta között a zöldhatárt, ahol a helyi és magyarországi elöljárók mellett több százan vettek részt az új kenyér megszentelésén.

A magyarországi Zajta község kezdeményezésére augusztus 20-án, először nyitották meg a Lázárihoz tartozó Nagypeleske települést és Zajtát összekötő zöldhatárt. Az államalapítás ünnepén a délelőtt folyamán úgy Lázáriban, mint Zajtában is ünnepséget szerveztek, ám mindkét fél számára az igazi megemlékezést az jelentette, amikor a magyar-román államhatárnál közösen gyűltek össze az új kenyér megszentelésére.

Az ünnepségre és a vele egybekötött határnyitásra több százan érkeztek úgy a magyar, mint a román oldalról is, voltak, akik kerékpárral, motorral, autóval, vagy éppen gyalog tették meg az alig két kilométeres távot. A határon való átkelést hosszas ünnepi beszédek előzték meg. Lengyel János, Lázári polgármestere nyitotta meg a köszöntők sorát, aki elmondta hagyományt kellene teremteni ebből a rendhagyó ünneplésből, hiszen az országépítés idején mindkét település egy azonos közigazgatáshoz tartozott. Pintye Albert, Zajta polgármestere is azon a véleményen volt, hogy a szatmáriaknak meg kell mutatniuk, hogy egy egységet képeznek.

Éppen az egység fontosságát hangsúlyozta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának fideszes elnöke is, hiszen mint mondta olyan közös öröksége van a két térségnek, amelyet egyszerűen nem szabad hagyni, hogy odavesszen. -Véleményem szerint az augusztus 20-i ünnepségeknek éppen az az üzenete, hogy a magyaroknak ki kell törniük és úrrá kell lenniük a megosztottság felett - hangsúlyozta a fideszes politikus.

Az új kenyér megszentelése előtt - amelyet Nm.Ft. Schönberger Jenő megyés püspök végzett el - Günthner Tibor, Szatmár megye RMDSZ-es szenátora, Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Dr. Surján László, KDNP-s Európa Parlamenti képviselő is megosztotta gondolatait az ünneplő tömeggel. A két ország között szimbolikusan egy „szalaghatárt" állítottak fel, amely a magyar zászló színeiből tevődött össze. A határátlépés előtt a két ország elöljárói közösen vágták el a jelképes elválasztót.

A zöldhatáron átkelőket fúvószenekar kísérte egészen a zajtai római katolikus templomig, ahol szentmisén vettek részt az ünneplők. Ezt követően pedig kopjafaavatásra került sor, majd a helyiek bográcsban főtt ínyencségekkel lepték meg a határ másik oldaláról érkezett vendégeket.


Több száz zajtai és peleskei ünnepelte közösen az államalapítás napját
Több száz zajtai és peleskei ünnepelte közösen az államalapítás napját


Képgaléria:

 


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: