2020-08-05 11:51:53• hírek • Bede Emőke

Határon átnyúló pályázattal fejlesztik Szatmárnémeti közbiztonságát

A kárpátaljai Ungvárral együttműködve fejleszti a municípium közbiztonságát Szatmárnémeti. A közel 110 ezer eurós összköltségvetésű projekt általános célkitűzéseit és az ennek keretében megvalósuló beruházásokat egy sajtótájékoztató keretében ismertették szerda délelőtt.

Mint Adriana Lenghel projektvezető elmondta, a projektben részt vevő Szatmárnémeti és Ungvár városok közös célja, hogy a térfigyelő rendszerek bővítése és a helyi rendőrség szakmai fejlődése által javítsák a közbiztonságot, illetve csökkentsék a bűnözési rátát. A megyeszékhely számára ez azt jelenti, hogy az előzetesen meghatározott szempontok szerint kiválasztott helyszínekre 20 térfigyelő kamerát helyeznek ki.


„Az elmúlt négy évben az egyik legfontosabb célkitűzésünk a közbiztonság javítása volt. E téma kapcsán ezelőtt két évvel találkoztunk először Ungvár Polgármesteri Hivatalának munkatársaival, és a város polgármesterével is sokat tárgyaltunk arról, mit is tehetnénk közösen azért, hogy megvalósítsuk erre vonatkozó törekvéseinket. Lévén, hogy Ungvár és Szatmárnémeti testvérvárosok, végül úgy döntöttünk, hogy együtt fogjuk megpályázni a támogatást a ma ismertetett projektre” - mondta el Kereskényi Gábor polgármester. Hangsúlyozta, a bűnözés leküzdésének egyik fontos eleme maga a prevenció, melyben kiemelt szerep jut a térfigyelő rendszereknek is.



A szatmári térfigyelő rendszer története

Szatmárnémeti közterületeinek térfigyelő rendszerét 2014-ben alakították ki, ugyancsak uniós források segítségével. Akkor 66 térfigyelő kamerát szereltek fel szerte a városban, az élő képeket pedig a Kossuth-kertben, pontosabban szólva a Zöldházban kialakított irányítóközpontból követték figyelemmel. 2017-ben, az önkormányzatnak saját forrásaira támaszkodva sikerült elindítani további 40 kamera beszerzését, melyeket aztán a 2018-as évben fel is szereltek. Ezekkel együtt immár 106-ra nőtt a Szatmárnémetit pásztázó kamerák száma, viszont – mint elhangzott – ez még mindig nem elég ahhoz, hogy a város teljes területét lefedjék. Becslések szerint ehhez kb. 250 eszközre volna szükség.


A mostani projekt révén újabb 20 darab kamera érkezik hamarosan Szatmárnémetibe. Ezeket a közvilágítási rendszer oszlopaira fogják felszerelni, a pontos helyszíneket pedig a rendőrséggel és a csendőrséggel folytatott egyeztetések nyomán határozták meg. A fő irányadó szempont a bűnügyi fenyegetettség mértéke volt, alább mutatjuk, hova kerülnek majd a térfigyelő eszközök.




Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: