2018-11-19 07:14:45• hírek • Közlemény

Határon átnyúló együttműködés a Túr Menti Védett Területek kezelése és fejlesztése érdekében

Az Erdélyi Kárpát Egyesület - Szatmárnémeti és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság közös projektet indított.

A "Túr folyó romániai és magyarországi szakasza mentén található védett területek közös természetvédelmi kezelése és információs infrastruktúrájának fejlesztése" (ROHU-79) megnevezéssel, az Európai Regionális Fejlesztési Alap valamint Magyarország és Románia társfinanszírozásával jön létre a program. A 2018 májusában indult projekt célja növelni a látogatók számát a védett természeti területeken azáltal, hogy javítja az élőhelyek és a közösségi érdekeltségű fajok természetvédelmi állapotát.

 

A projekt keretében:

 

A két ország együttműködve, valamint szakértők és védett területek kezelőinek közreműködésével közös monitoring- és cselekvési tervet dolgoznak ki, mely alapul szolgál majd a Túr menti élőhelyek és közösségi jelentőségű növény- és állatfajok állapotának felméréséhez, megőrzéséhez vagy megfelelő természeti állapotának visszaállításához.

 

A partnerek a Túr mentén található, az Európai Unió Natura 2000 hálózatához tartozó területek turisztikai vonzerejét és a térség természeti értékeit szeretnék megismertetni a turistákkal és a helyi közösségekkel az információs infrastruktúra fejlesztése által.

 

A turisztikai információs központokba interaktív digitális információs pultok kerülnek kihelyezésre, amelyek tájékoztatást nyújtanak a látogatóknak a térség idegenforgalmi nevezetességeiről.

 

Mesterséges odúk kerülnek kihelyezésre a védett területek erdeiben (245 mesterséges odú, 39 különböző helyen), amelyek biztosítják a védett denevérek megmaradását és ezáltal az erdők jobb egészségi állapotát.

 

Promóciós tevékenységeinkbe iskolák tanárait, mezőgazdasági termelőket, a helyi hatóságot és a helyi közösségeket kívánjuk bevonni.

 

Fejlesztésre kerül a Túr Menti Védett Területek tanösvényeit magába foglaló okos-telefonos alkalmazás, amely tartalmazni fogja a védett területek idegenforgalmi nevezetességeit

 

 

A projekt összértéke 643.759,50 euró, amelyből 547.195,57 euró (85%) az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatása és 90.049,86 euró (13%) Románia és Magyarország társfinanszírozása, valamint 6.514,07 euró (2%) az Erdélyi Kárpát Egyesület önrésze. A projekt időtartama: 30 hónap.

 

Az Interreg V-A Románia-Magyarország Program célja közös, román-magyar projektek finanszírozása, amelyek közös megközelítést, valamint innovatív megoldásokat követelnek, a határ mindkét oldalán felmerülő igények kiszolgálására, hozzájárulva ezáltal a jogosult terület fenntartható fejlődéséhez. A Program folytatja a régióban megvalósított határ menti együttműködéseket, összköltségvetése hozzávetőleg 232 millió euró, amelyből 189 millió euró az Európai Regionális Fejlesztési Alapból származó vissza nem térintendő támogatás. A támogatható határ menti terület a következő megyéket foglalja magában: Szatmár, Bihar, Arad és Temes a román oldalon, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés és Csongrád a magyar oldalon.

 

Bővebb információk az office@eke.ro e-mail címen igényelhetők.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: