2011-04-15 07:05:52• hírek • MTI

Határon átívelő vasutat terveznének

Románia schengeni övezethez való csatlakozása egy sor adminisztratív akadályt szüntetne meg a magyar-román közlekedésfejlesztésben, így a Debrecen és Nagyvárad közötti közvetlen vasúti kapcsolat megteremtését is elősegítené - hangoztatták közlekedési szakemberek egy csütörtöki debreceni konferencián.

Jelenleg egy új határszakasz megnyitása az adminisztratív teendők mellett számos egyéb beruházást vonna maga után - mondta Koi István, a MÁV Zrt. debreceni területi igazgatója az MTI-nek. Hozzátette: a Debrecen és Nagyvárad közötti közvetlen vasúti összeköttetés már az 1990-es évek óta folyamatosan szóba került a két város vezetői között is, de egyenlőre nem történt komoly előrelépés.

Mint mondta, a múltban a Debrecen és Nagyvárad közötti kulturális és gazdasági kapcsolat rendkívül fontos volt, ennek újraélesztése az egész régióra pozitív hatást gyakorolna.

A közvetlen vasúti kapcsolat megteremtéséhez első lépésként egy komoly, részletes megvalósíthatósági tanulmányt kellene készíteni, számba véve minden alternatív közlekedési módot is. Koi István elmondta: ha egy részletes tanulmány arra a megállapításra jutna, hogy megéri a beruházás, úgy határon átnyúló közlekedési programokra lehetne pályázni, s ezt a folyamatot kedvezően befolyásolhatja Románia schengeni csatlakozása.

Völgyi Miklós, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. vasútfejlesztési programigazgatója azonban elmondta: jelenleg távolinak tűnik az említett fejlesztés.


1990 óta szó van Debrecen és Nagyvárad közötti vasútvonal létrehozásáról
1990 óta szó van Debrecen és Nagyvárad közötti vasútvonal létrehozásáról


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: