2018-01-10 14:16:28• hírek • Bede Emőke

Határon átívelő projekttel újulhat meg a Szatmár Megyei Múzeum épülete

A Szatmár Megyei Tanács a szerdai rendkívüli tanácsülésen áldását adta arra a projektre, melynek keretében a megye és a Szatmár Megyei Múzeim partnerségre lép a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Önkormányzati Hivatallal.

Szatmár megyében is kézzelfogható eredményei lesznek partnerségnek, ha sikerül tető alá hozni a tervezet megvalósítását. A Szatmár Megyei Múzeum épületének felújítása lenne a fő cél, ez alatt külső és belső munkálatok egyaránt értendőek. A főépületen végzett munkálatokat természetesen annak műemlék-jellegéhez igazítva valósítanák meg.
 

Nem csak az épület számára jelent azonban előrelépést a projekt. A tervek szerint a kiállítási tereket is megnagyobbítanák, ezzel megkönnyítve az aktuális kiállítások megtekintését. A rég látott történelmi, archeológiai és néprajzi anyagok újra bemutatásra kerülhetnének, sőt mi több, a magyar partner segítségével „vándorútra” is lehetne őket indítani, hogy szélesebb körben is ismertté válhassanak. Hogy a modern kor elvárásainak is megfeleljen, a múzeumban olyan technikai rendszert alakítanának ki, melynek köszönhetően lehetségessé válna a virtuális tárlatvezetés is.
 

A Szatmár Megyei Tanács a projektbe kicsivel több, mint másfél millió euró önrésszel száll be, a múzeum pedig 741.500 euróval. A projekt teljes költségvetése azonban megközelíti a 14 millió eurót. Amennyiben a tervezet pozitív elbírálásban részesül a eu-s bizottság előtt, úgy városunk múzeuma egyre közelebb kerülhet a huszonegyedik században elvárható standardokhoz.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: