2008-01-25 12:21:25• hírek • Szatmar.ro

Pályázat középiskolásoknak filozófiai esszé írására

 A kolozsvári BBTE Filozófia Tanszékcsoportja pályázatot hirdet.

A kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Filozófia Tanszékcsoportjának magyar tagozata pályázatot hirdet filozófiai esszé írására. A pályázati felhívás az alábbiakban olvasható:

Két idézetet ajánlunk nektek továbbgondolásra:

1) „Minden, amit teszek, rólam szól.”– Rainer W. Fassbinder (1945–1982), német filmrendező jelmondata.

2) „Röplapokon, brosúrákban, folyóiratcikkekben és plakátokon kell kifejleszteni azokat a kevéssé feltűnő formákat, melyek a tevékeny közösségeknek jobban megfelelnek a könyv nagyigényű, egyetemes gesztusánál.”– Walter Benjamin (1892–1940) német filozófus Egyirányú utca c. művéből.

Írásaitokban követhetitek a szabad, kötetlen esszéműfaj szabályait, vagy a tankönyvben szereplő esszémodellek szerkezetét. Felhasználhatjátok mindkét vagy csak az egyik-egyik idézetet.

A pályázat meghirdetője a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Filozófia Tanszékcsoportjának magyar tagozata, támogatója a Bolyai Társaság, résztvevői pedig a 2008-ban érettségiző diákok lehetnek. Az A4-es lapokon kézzel írott, vagy nyomtatott, 3-5 oldal terjedelmű jeligés pályaműveket postai úton a Bolyai Társaság címére küldjétek el április 25-ig (postai bélyegző dátuma). Cím: Societatea Bolyai 400110 Cluj-Napoca, Of. Poştal 1. C.P. 317. Küldeményetekhez mellékeljetek egy lezárt borítékot, amely tartalmazza a pályázó személy nevét (az iskola és az osztály feltüntetésével), valamint értesítési címét (lakcím, telefon, e-mail). Ezeket a borítékokat az eredményhirdetéskor bontjuk fel.


A pályamunkákat kidolgozott szabályzat alapján a tanszék oktatóiból álló bizottság 1-100 ponttal értékeli. Az elbírálás szempontjai között egyaránt szerepel az íráskészség, valamint az, hogy a pályázó hogyan érvényesíti a mindennapi életben végzett megfigyeléseit, hogyan tudja felhasználni a rendelkezésére álló filozófiai ismereteket a tapasztalatai elemzése, értelmezése során, s mennyire képes egy világos, összefüggő gondolatmenetet felépíteni és érvekkel alátámasztani.


Az első három helyezettet díjazzuk: I. díj – 200 RON; II. díj – 150 RON; III. díj – 100 RON. Valamennyi díjazott oklevelet kap, és könyvjutalomban részesül. A szervezők vállalják a legjobb pályamunkák megjelentetését.

A legalább 70 pontot elért pályamunkák szerzői a felvételi versenyen kívüli beiratkozási lehetőséget nyernek a 2007/2008-as tanévre a BBTE-re, a filozófia szak magyar tagozatán meghirdetett államilag támogatott (tandíjmentes) helyekre, a rendelkezésre álló helyszám valamint a kapott pontszám csökkenő sorrendje függvényében.


Az eredményhirdetésre Kolozsvárt, a BBTE Filozófia Tanszékén kerül sor a május 10-én szervezett filozófusnap alkalmából. A pályázók írásbeli értesítést is kapnak a pályázat eredményéről.


Az előző évek nyertes pályázatai elektronikus formában megtalálhatók a hiphi.ubbcluj.ro/eristikon/ webcímen.

A Filozófia Tanszékcsoport magyar tagozatának ügyvezetője révén bármikor kapcsolatba léphettek velünk: Madaras Emőke, madaras_emoke@yahoo.com.
A szervezőbizottság nevében,Dr. Veress Károly egyetemi tanár
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: