2019-03-23 14:04:12• hírek • Közlemény

Határidő nélkül, könnyített eljárással rendezhető a beltelkek jogi helyzete

Kép: civistervmax
Kép: civistervmax

Az RMDSZ által kidolgozott törvénynek köszönhetően könnyített eljárással rendezhető a beltelkek birtoklevele.

Kedvezően döntött a szenátus egy újabb javaslatról, amely eltörölné a procedúrához kötött, szűknek bizonyuló határidőt, így bármikor iktatni lehetne, a helyi földosztó bizottságnál, a beltelkek tulajdonjogának tisztázására irányuló kéréseket – hívta fel a figyelmet Császár Károly, RMDSZ-es szenátor a szerdai szavazást követően.

 

Az RMDSZ többszörösen felhívta a figyelmet a beltelkek tulajdonviszonya körül kialakult patthelyzetre, és annak megoldására törvénymódosítást javasolt, amelynek értelmében 2018. december elejéig nyújthatták be kéréseiket az érintettek. Amennyiben a képviselőház is kedvezően dönt a tervezetről, határidő nélkül, könnyített eljárással lehet rendezni a birtoklevelek helyzetét – hangsúlyozta Tánczos Barna, Hargita megyei szenátor.

 

A kommunista rezsim alatt zajlott államosítás és a topográfiai felmérések hiánya azt eredményezte, hogy bizonyos telkek és udvarok az állam tulajdonát képezik annak ellenére, hogy valaki, törvényes keretek között, házat épített rá, ismertette Tánczos Barna. A Szövetség mezőgazdasági szakpolitikusa hozzátette: arra is van példa, hogy nem létezik telekkönyv, vagy különbség van a terület telekkönyvezett és valós mérete között, illetve tévesen szerepel a tulajdonos neve a birtoklevélen, vagy zsebszerződés rögzíti csupán az adás-vételt.

 

„Az érintettek végre megszerezhetik a lakásuk alatti, körülötti telkek birtoklevelét, udvaraik, kertjeik jogos tulajdonosaivá válhatnak okiratok szerint is” – mondta Császár Károly, majd hozzátette: „a megyei földosztó bizottságok későn hozták meg a szükséges döntéseket, így nem minden kérelmezőnek maradt ideje kérését iktatni. Felméréseink szerint az érintettek felének sikerült, a szűk határidő alatt, elindítani a procedúrát. Fontos, hogy senki ne maradjon le erről a lehetőségről, ezért kezdeményeztük a ma, első házban megszavazott törvénytervezetet”.  

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: