2013-06-04 18:03:29• hírek • Kocsis Zoltán

Benyújtotta decentralizációs törvénytervezetét az RMDSZ

Kedden benyújtotta decentralizációs törvénytervezetét az RMDSZ, amelynek célja, hogy tizennyolc állami intézmény a helyi közigazgatás, elsősorban a megyei tanácsok égisze alá kerüljön.

A tervezetben foglaltak szerint az RMDSZ azon meggyőződésének adott hangot, hogy a dekoncentrált intézmények hatékonyabban tudnának működni az önkormányzatok alárendeltségében. A decentralizáció célja, hogy a közösség saját maga szervezhesse meg igazgatását, állami felügyelet mellett.

Az RMDSZ beadványa utal arra, hogy Románia alkotmányának 120. cikkelye is lándzsát tör a decentralizáció fölött. A Helyi Közigazgatás Európai Chartája szintén kimondja, hogy a helyi közigazgatásnak joga van saját forrásaira. A szövetség emlékeztet arra is, hogy az USL kormánypolitikájában is sarkalatos pont a decentralizáció.

Mindennek ellenére Romániában egyedül az oktatást és az egészségügyet sikerült decentralizálni.

„A törvénytervezet életbe léptetése nyomán a döntéseket operatívabban meg tudná hozni az önkormányzat, míg az anyagi, pénzügyi és humán erőforrást hatékonyabban fel lehetne használni, mivel a prioritásokat a helyi közigazgatás vezetői sokkal jobban ismerik. Decentralizált közigazgatás esetében jobban lehet szolgálni a helyi érdekeket, a közszolgáltatásokat hatékonyabban irányíthatnák az önkormányzatok. Megnőne az önkormányzat tárgyalási, társulási szabadsága is", magyarázta Kereskényi Gábor parlamenti képviselő.

Az RMDSZ javaslata szerint 9 minisztériumhoz tartozó 18 közintézmény felügyeletét lehetne a helyi önkormányzatokra, elsősorban a megyei tanácsokra bízni. Ezek a következők: a Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság, a Területi Vetőmag-minősítő Felügyelőség, a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség, a Halászati és Vidékfejlesztési Kifizetési Ügynökség, a Mezőgazdasági Kutatóintézet, az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság, az Országos Munkaerő-ügynökség, a Megyei Szociális Kifizetési Ügynökség, az Országos Ifjúsági és Sporthatóság, a Megyei Környezetvédelmi Ügynökség, a Területi Erdészeti és Vadászati Felügyelőség, a Drogellenes Megelőzési és Tanácsadási Központ, a Megyei Állami Levéltár, a Megyei Tanfelügyelőség, a Megyei Kataszteri Hivatal, a Közegészségügyi Igazgatóság és a Megyei Művelődési Igazgatóság  - ezek kerülnének a megyei tanács, az Iskolai Sportegyesületek pedig a megyeközpont városi tanácsának égisze alá.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: