2015-01-31 00:08:35• hírek • Kocsis Zoltán

Határ menti együttműködés az árvízkárok ellen

A Multisalva Speciális Mentőcsoport kezdeményezésére hét Szatmár illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei civil szervezet fogott össze annak érdekében, hogy minél hatékonyabban fel tudjanak készülni egy esetleges árvíz okozta szükséghelyzetre és minél eredményesebben részt tudjanak venni a mentésben.

Az együttműködés összköltségvetése 257.976 euró, aminek 75%-át az Európai Bizottság biztosítja. A Multisalván kívül részt vesz az együttműködésben az Szamos Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége, a Nemzetközi Vöröskereszt szatmári és nyíregyháza szervezete, a Caritas, a Nyíregyházai Katasztrófavédelmi Felügyelőség és a Felső - Tiszavidéki Búvár és Mentő Közhasznú Egyesület.

Amint Fülöp Szabolcs, a Multisalva elnöke elmagyarázta, ezek az egyesületek, szervezetek és intézmények eddig is együttműködtek valamilyen szinten. Ám ez sok esetben nem volt zökkenőmentes, akadozott a kommunikáció, az állami intézmények és a civil szervezetek között jogi hézagok léptek fel.

A mostani pályázat lényege, hogy a résztvevők a következő 15 hónapban összesen kilenc közös mentési és felkészülési gyakorlatot hajtanak majd végre, amelyek során mentenek majd vízből vagy éppen jégről.

Szintén a pályázat keretein belül bővítik majd különböző speciális ruházattal a felszerelésüket. A célok közé tartozik egy olyan adatbázis kiépítése is, amely összegzi, hogy szükséghelyzet esetén hol milyen segítséget lehet bevetni. Egy másik fontos cél egy olyan kommunikációs rendszer kiépítése, amely telefonszolgáltatóktól és áramforrástól függetlenül működik.

Noha a projekt címében árvízvédelem szerepel - az elmúlt 45 éve felében volt kisebb-nagyobb árvíz a két megyében a statisztikák szerint -, az együttműködés résztvevői egyéb szükséghelyzetre is készen állnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: