2009-12-17 09:21:55• hírek • MTI

Határ - szögesdrót nélkül

Vlad Filat, a Moldovai Köztársaság miniszterelnöke a román-moldovai határon húzódó szögesdrótkerítés eltávolítását indítványozta szerdán.

A román közszolgálati rádió hírügynöksége, a RADOR információi szerint a kormányfő a kabinet ülésén kérte a szögesdrót eltávolítását. Filat azt az utasítást adta munkatársainak, hogy a hét végéig készítsék elő valamennyi dokumentumot, amelyek a szögesdrót eltávolításához szükségesek. Szégyen - mondta -, hogy Moldovának egy "baráti országgal" közös határán szögesdrót húzódjon a XXI. században, amikor Európa határai "átjárhatóak, és az emberek szabadon közlekedhetnek".
Filat a Moldovai Liberális Demokrata Párt vezetőjeként lett miniszterelnök az idei moldovai parlamenti választások után, amikor koalícióra lépett egymással a választáson győztes négy ellenzéki párt.

A választások után hatalomra került politikai erők a Romániához való közeledést szorgalmazzák. A korábban hatalmon lévő moldovai kommunista párt távolságtartó, időnként ellenséges viszonyban volt Romániával. Az áprilisi moldovai parlamenti választásokat követően Vladimir Voronin kommunista államfő azzal vádolta meg Bukarestet, hogy utcai zavargásokat provokált. Utóbbiak résztvevői a vélt választási csalások ellen tiltakozva vonultak az utcákra Chisinauban.

A két országnak területi vitája volt egymással, hiszen a Moldova jelentős részét kitevő Besszarábia Romániához tartozott a két világháború között.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: