2010-05-08 14:08:07• hírek • MTI

Hatalmas ünnep Oroszországban

Az orosz nyelven máig Nagy Honvédő Háborúként ismert második világháborúban aratott győzelem 65. évfordulóját példátlanul nagyszabású katonai díszszemlékkel és rendezvényekkel ünneplik Oroszországban és az egykori Szovjetunió legtöbb volt köztársaságában.

A moszkvai Vörös téren tartandó díszszemlén példátlan létszámú katona és haditechnika vonul fel: 10500 ember - köztük első ízben a volt szövetségesek, mai NATO-tagállamok egységei - menetel díszlépésben, és csak repülőgépekből és helikopterekből több mint 120 húz el a magasban. De országszerte Kalinyingrádtól Vlagyivosztokig további 19 városban kezdődnek moszkvai idő szerint vasárnap reggel 10 órakor katonai díszszemlék, amelyeken összesen jóval több mint 100 ezer katona és közel 1500 egységnyi haditechnika vonul fel. A szövetségi költségvetés csak ezekre mintegy 10 milliárd forintnak megfelelő összeget költött, Moszkva önkormányzata az ünnepségekre közel egymilliárd forintnyit adott ki. Felvonulások azonban 52 városban lesznek: Szentpéterváron például a veteránok vonulnak fel gyerekeikkel, unokáikkal és dédunokáikkal.

Az egész országban több mint 200 ezer háborús veterán vesz részt a díszszemléken meghívott vendégként, Oroszország minden sarkából hatezren érkeznek Moszkvába.
Az ünnepségek pénteken koszorúzásokkal kezdődtek meg, s szombaton a Hős Városok Kreml falánál felállított sztéléjének leleplezésével, valamint egyebek között a Független Államok Közössége (FÁK) és a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) informális csúcsértekezletével folytatódnak.
Hivatalos tájékoztatás szerint mintegy 30 államfőt és miniszterelnököt várnak Moszkvába, köztük a volt szövetséges Franciaország elnökét, Nicolas Sarkozyt, de korábbi ígérete ellenére nem lesz jelen Barack Obama amerikai elnök, s az utolsó pillanatban lemondta részvételét Gordon Brown brit kormányfő is, az utóbbi vélhetően a választások miatt. Moszkvába érkezik Angela Merkel német kancellár, valamint Bulgária, Csehország, Észtország, Görögország, Horvátország, Izrael, Kína, Lettország, Macedónia, Mongólia, Olaszország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Vietnam, és számos más ország vezetői.
Meghívtak négy volt állami vezetőt is, köztük Mihály volt román királyt, Vojciech Jaruzelski volt lengyel államfőt és Simon Peresz izraeli elnököt.


Szovjet katonák a második világháborúból
Szovjet katonák a második világháborúból


Jelen lesznek továbbá a volt szovjet tagköztársaságok vezetői, kivéve Mihai Ghimpu moldovai államfőt, aki nem fogadta el a meghívást, és Viktor Janukovics ukrán elnököt, aki szombaton még Moszkvában lesz, de május 9-én Kijevben akar lenni, ahol szintén nagy ünnepségek lesznek, és Mihail Szaakasvili grúz elnököt, akit egyetlenként nem hívtak meg. Országát Nino Burdzsanadze, Szaakasvili volt harcostársa, a parlament volt elnöke, jelenlegi ellenzéki vezető képviseli. Moszkvába érkezik Rota Otunbajeva, a kirgizisztáni ideiglenes kormány elnöke is, ő azonban az ünnepségek alkalmából rendezett informális FÁK-csúcson nem vesz részt.
Dmitrij Medvegyev orosz államfő várhatóan csak a Kremlben rendezendő ünnepi fogadáson találkozik a vendégekkel. Az eddigi közlések szerint külön csupán Lengyelország ügyvezető elnökével folytat megbeszélést.

A hivatalos rendezvények mellett azonban az egész országban mindenütt a hagyományos helyeken gyűlnek össze a veteránok, egykori egyenruháikban, rajta a számtalan kitüntetéssel, és mindenhol műsorokat adnak ismert művészek, akik nagyrészt a háborús évek dalait elevenítik fel.
Még az időjárás is ünnepelni látszik Moszkvában: a hét eleji ködös, plusz 5-10 Celsius-fokos hűvös után a meteorológusok vasárnapra plusz 28 fokot és napsütést ígérnek, de mindenesetre 10 repülőgép áll készen arra, ha mégis el kellene oszlatni az esőfelhőket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: