2015-01-22 15:00:53• hírek • Szatmár.ro

Hatalmas tortával várták munkatársai Gyenes Manit

Hazatért a szatmári Dakar-hős: az Autonet Import Kft.-nél kollégái és a sajtó képviselői várták csütörtök délben a világ legnehezebb raliversenyén összetettben a 21. helyen, Maraton kategóriában pedig az első helyen végzett motorost. Gyenes megköszönte mindenkinek a támogatást, talán idén érezte a legjobban, hogy rengetegen szurkoltak neki.

A világéletében végtelenül szerény, de a motor nyergében villámgyors és ördögi ügyességű Gyenes Emánuelt az Autonetnél homokból írt Mani-felirattal, Dakar-céllal és egy hatalmas tortával fogadták munkatársai csütörtökön. Elsőként Csehi Árpád, a cég vezérigazgatója és Ilonczai Tamás marketingigazgató gratulált neki. Mani rövid beszédben mondott köszönetet a szurkolásért a kollégáknak, ugyanis most a Facebookos hozzászólásokon és lájkokon keresztül gyorsan eljutottak hozzá a bíztató szavak. A motoros csak ámult, amikor egy hatalmas, marcipánból terepmotorost formázó és Dakar-feliratú tortával lepték meg, majd mosolyogva fogadta a gratulációkat és büszkén pózolt a seregnyi sajtósnak a ralin szerzett díjakkal.

A folytatásban sajtótájékoztatót tartottak. Gyenes visszaemlékezett az alkalomra, amikor az Autonetnél felajánlották neki, hogy fő támogatóként mellé állnának, hogy újra visszetérhessen a Dakar-ralira.

Felelevenítette az idei rali napjait is: az első futamot, amelyen mindenki óvatos volt és felmérték az erőviszonyokat, majd a második, pokoli napot, amelyet élete egyik legrosszabbikaként emleget. Ekkor folyt el a motorjából az olaj, ekkor állt negyven percet és ekkor fordult meg a fejében a gondolat, hogy kénytelen lesz feladni a versenyt. Szerencsére argentin szurkolók kisegítették némi olajjal és a hibát is sikerült elhárítania, de quadosok mögé került és az általuk okozott porfelhőben alig tudott haladni. A következő napon is sokat ment a quadok mögött, ez pedig rányomta a bélyegét a hangulatára is.

"Pszichikailag nagyon megviselt az első pár nap, a műszaki problémák, a quadok okozta por... De aztán megnyugodtam, ez pedig a teljesítményemen is meglátszott" - mesélte Mani.

Manit újságíról hada és munkatársak várták

A folytatásban is akadtak azért műszaki problémák: a feláztatott sómezőn haladva a sós víz miatt az elektromos kábelek kezdtek meghibásodni, ekkor több nagy dakaros név is feladni kényszerült a versenyt. Maninak szerencséje volt: némi pihenés után beindult a motorja, de éjszaka az összes kábelt újra kellett cserélni.

"A bolíviai szakaszokon 3000-3500 méteres tengerszint feletti magasságban motoroztunk, néha fagypont alatti hőmérsékleten. Hogy kicsit melegítsem a kezem, hátranyúltam és megfogtam a kipufogócsövet. Amikor újra megfogtam a kormányt, akkor vettem észre, hogy leégett a kesztyűm fele. Így történt a visszaúton is" - meséli élményeit Gyenes. De nem csak a fagy okozott gondot: volt olyan szakasz is, ahol 50 Celsius fok volt. "Tudtam, hogy ha megállok, nem szabad levenni a bukósisakot. Mások, tapasztalatlanabbak megtették, gyorsan napszúrást is kaptak és kiestek a versenyből" - mondja.

Elmondása szerint a 2012-ben gyártott motor kicsit visszafogta, mert a nagy magasságokban csak 130-at lehetett menni vele - míg az újabb típusokkal akár a 160 kilométeres óránkénti tempót is lehetett tartani.

Csehi Árpád, Gyenes Emánuel és Ilonczai Tamás

Bár a Dakart megelőzően az első húszban szeretett volna végezni, a 21. hellyel is elégedett, különösen a két kihagyott év miatt. És hogy mi lesz a folytatásban? Egyelőre annyi biztos, hogy idén is szeretne enduróban és enduró-crossban román bajnok lenni - immár sokadszor -, indulni fog a Red Bull Romaniacson és a Six Days hard-enduró versenyen. A Dakar-indulás még a jövő zenéje, márciusban indul az új "Dakar-projekt", ami a támogatók keresését illeti. Ő mindenesetre nagyon szeretne a 2016-os Dakaron is ott lenni.

"Az Autonet Importnak megtiszteltetés volt ezt a remek sportolót támogatni, aki öregbíti az ország, a megye és szülővárosának a hírnevét is a nagyvilágban" - nyilatkozta a sajtótájékoztató zárásaként Csehi Árpád vezérigazgató.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: