2021-01-13 09:59:52• hírek • Bede Emőke

Hatalmas léptekkel törnek előre a román autópiacon a környezetkímélő autók

Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com
Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com

Vannak olyan nagy kérdések az életben, melyek bárhol, bármikor képesek végeláthatatlan vitát szítani. Ezek közül egy a „benzin vagy dízel?” is, hiszen mindkét oldalnak legalább annyi ellenzője van, mint ahány támogatója. 

Az örök, mindenki által elfogadott igazságot megfogalmazni sok szakember és amatőr is próbálta már, de konszenzusra azóta sem jutottak a felek, annyit azonban határozottan ki lehet jelenteni, hogy az utóbbi évek dízelbotrányai, a környezetvédelmi törekvések és az autógyártókra kiszabott kvóták igencsak rányomták bélyegüket az autós társadalomra: több ország már határozott lépéseket tett afelé, hogy a károsnak vélt és a normáknak nem megfelelő autókat kitiltsa, vagy legalábbis korlátozza azok használatát. Ezzel egy időben az autóiparban felerősödött a hibrid és az elektromos járművek keltette hullám: egyre több gyártó tesz akarva-akaratlanul eleget az új trendnek, s a vásárlók is egyre szívesebben választják a környezettudatos megoldást – bár biztosak vagyunk benne, hogy némelyek inkább az állami kedvezmények, mintsem környezetünk védelme érdekében döntenek a „zöldek” mellett.


2020 decemberében az év korábbi hónapjaihoz képest jelentősen több, szám szerint 18.363 új autót írtak forgalomba Romániában. Amennyiben ezeket a hajtáshoz szükséges üzemanyag szempontjából vizsgáljuk, kiderül, hogy azon személyautók aránya, melyek dízelre szomjaznak, 1,98 százalékponttal nőtt, viszont a piaci részesedésük még így is mindösszesen 27,7 százalék. Ha pedig nem csak az év utolsó hónapjára, hanem a teljes tavalyi esztendőre vonatkozóan számoljuk, akkor a dízelesek aránya még ettől is alacsonyabb, csupán 26,9 százalék.


A benzines új autók terén jelentős, mintegy 4,4 százalékpontos visszaesést könyveltek el decemberben, ám e csökkenő tendencia nem csak az év utolsó hónapját, hanem a teljes 2020-as évet is jellemezte (-3,4 százalékpont). Ettől függetlenül, összességében nézve még mindig keményen tartják magukat a benzinesek, hiszen piaci részesedésük így is 66 százalékon áll.


A „zöldként” emlegetett, s jóval környezetbarátabbnak tartott elektromos és hibrid hajtású új autók az év sikertörténetének főszereplői, hiszen annak ellenére, hogy 2020-ban a román autópiac 22,6 százalékot zuhant, ez a kategória mégis 33,3 százalékos növekedést tudott elkönyvelni a 2019-es esztendőhöz képest. Alkategóriákra bontva elmondható, hogy a teljesen elektromos autók 89 százalékkal, a plug-in hibridek pedig 158 százalékkal jobban teljesítettek, mint 2019-ben. Az úgynevezett „full hybrid”, tehát a külső forrásról való töltést nem igénylő autók terén nem volt ennyire kiugró az eredmény, viszont még e szegmensben is 5,2 százalékos volt a 2019-hez képest mért többleteladás.


A teljesen elektromos és plug-in hibridek között, melyeknek eladási számait a Rabla Plus program is serkenti, a legtöbb értékesített autóval a Renault büszkélkedhet (934 darab), majd következik a Volkswagen (662), a Škoda (425), a Hyundai (294) és végül a Mercedes Benz (275).


De ha már hibrid és elektromos autókról beszéltünk, akkor utána jártunk annak is, hogy miként alakult a helyzet Szatmár megyében az év utolsó hónapjában. A Vezetői Jogosítvány- és Gépjármű-nyilvántartó Hivatal által közzétett információk szerint az említett időszakban egészen pontosan 96 darab vadonatúj személyautót írtak be a forgalomba megyénkben, melyek közöl 37-be kell benzint tankolni, 24 megeszi a benzint és a gázt is, további 24 dízellel táplálkozik, 11 pedig hibrid hajtású. Teljesen elektromos hajtású autó e hónapban nem érkezett megyénkbe. Az újonnan bejegyzett hibridek közül 5 autó orrán a Ford márkajele díszeleg, három a Toyotához köthető, kettőt a Suzukinak köszönhetünk, és egyetlen modellel a BMW is képviseltette magát decemberben.


A keserű igazság azonban sajnos az, hogy a lakosság java részének nincs lehetősége a gyártósorról frissen legördült környezetbarát autókat vásárolni, viszont már a román használtautó-piacon is bőséges választék áll rendelkezésükre. Az egyik legnagyobb apróhirdetési oldalon 1048 hibrid autó és 243 elektromos keresi gazdáját országszerte, Szatmár megyében azonban csak egyet-egyet kínálnak eladásra mindkét kategóriából.


A hibrid és elektromos autók tehát lassan, de biztosan elkezdtek beszivárogni megyénkbe is. A kérdés most már csak az, valóban a környezetbarát autóké a jövő, vagy ez az egyre több autógyártó cég által befogadott projekt ki fog-e fulladni néhány éven belül. Mondd el véleményed a cikkünk alatti Facebook-bejegyzésben vagy csatlakozz Exkluzív-csoportunkhoz, ahol közvetlenebb hangnemben beszélgethetünk egy-egy témáról.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: