2016-11-09 15:50:10• hírek • Szatmár.ro

Hatalmas lépés a harmadik Szamos-híd megépítése felé

November 17-én írja alá a polgármesteri hivatal a szerződést a harmadik híd műszaki tervénék megvalósítására. A nyertes kolozsvári N-V Construct cégnek 6 hónap áll rendelkezésére a dokumentáció elkészítésére. Ez egy nagyon fontos lépés a szatmáriak által régóta várt beruházás érdekében.

A polgármester ezt a szerda délben megtartott rögtönzött sajtótájékoztatón jelentette be. Szatmárnémetiben az autók számának rohamos növekedésével akkora lett a közúti forgalom, hogy már évek óta nagy szükség lenne egy harmadik Szamos-híd megépítésére. A tervek szerint ez a Strandului utcából indulna és a 17-es lakónegyedbe érkezne, számottevően tehermentesítve a Decebal hidat.

Az elmúlt években számos kampányigéret elhangzott a hídépítés kapcsán, ám ez egyetlen esetben sem valósult meg.

"Én nem ígértem a kampányban hidat, de most egy hatalmas lépést sikerült tennünk a megvalósítás felé. Napokon belül aláírjuk a szerződést a műszaki terveket készítő céggel. Ez azt jelenti, hogy fél év múlva a kezünkben lesz egy konkrét terv, amivel már lehet menni a kormányhoz vagy minisztériumokhoz támogatást kérni" - magyarázta Kereskényi Gábor.

A polgármester szerint 80-85 millió lejbe kerülne a híd megépítése, plusz az ÁFA értéke. A polgármesteri hivatal Kereskényi szerint a saját forrásaiból 20-30 százalékot tudna hozzátenni a kormánytámogatáshoz.

"Hamarosan megkezdjük a szükséges kisajátítási eljárásokat is, majd kiírjuk a közbeszerzési eljárást, így már építésre kész fázisban mehetünk támogatást kérni" - mondta a polgármester.

A sajtó kérdésére válaszolva hozzáfűzte: nehéz kiszámolni, hogy az építés mikor kezdődhet meg, főleg abban az esetben, ha az építési projektre szemet vet két nagyobb cég is, akik majd fellebbeznek a közbeszerzés eredménye ellen, sőt bíróságra is viszik az ügyet - úgy, ahogy az aszfaltozás kapcsán történt.

A műszaki terv elkészítése 780 ezer lejbe kerül, a cégnek hat hónapja van a felvállalt munka elvégzésére.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: