2013-09-23 10:09:23• hírek • MTI

Hatalmas kokainfogás Franciaországban

Több mint egy tonna kokaint foglalt le a francia rendőrség a párizsi Roissy repülőtéren: a kábítószer az Air France légitársaság egyik menetrendszerinti járatán 31 olyan bőröndben elrejtve érkezett Caracasból, amelyek egyik utashoz sem tartoztak.

Manuel Valls belügyminiszter az illegális kábítószer-kereskedelem elleni központi hivatal (Octris) Párizs közeli központjában a már kiürített bőröndök előtt szombat este személyesen gratulált az összesen 1,3 tonna kokain lefoglalásához, amelyhez hasonló mennyiséget egyszerre Franciaországban még soha nem találtak a rendőrök.
A lefoglalt kábítószer feketepiaci értéke 50 millió euró, de részletekben mintegy 200 millió euróért adható tovább. Az ügyben hat embert vett őrizetbe a rendőrség.

A pénteki fogást több heti nyomozás előzte meg a spanyol, a brit és a holland rendőrséggel való együttműködésben. "Ez az ügy kiváló példa arra, hogy a kábítószer-kereskedelem elleni harcban mennyire szükséges a nemzetközi összefogás megerősítése" - hangsúlyozta Valls. A venezuelai rendőrség közben megkezdte a nyomozást annak kiderítésére, honnan származott a lefoglalt kokain.

A kábítószerrel teli bőröndöket Caracasban rakták fel az Air France Párizsba tartó járatára. A csomagokon fiktív nevek szerepeltek, a szállítmányt már várták a francia rendőrök. Vagyis a rekordfogás nem a vámvizsgálatnak, hanem a több hete tartó nyomozásnak köszönhető.
A belügyminiszter tájékoztatása szerint az év eleje óta négy tonna kokaint foglaltak le Franciaországban. Elmondása szerint január óta 12 százalékkal növekedett a felszámolt kábítószer-kereskedelmi hálózatok aránya.

"Egy ekkora fogás ilyen körülmények között minden szempontból kivételes" - mondta a nyomozást vezető Mohamed Douhane rendőrfelügyelő. Elmondása szerint a hivatalnak most azt kell megállapítania, hogy kik voltak a csempészek segítői a légitársaságon belül, illetve a párizsi és a caracasi repülőtéren. A felügyelő szerint nehezen elképzelhető ugyanis, hogy "az egyre nagyobb képzelőerőről és professzionalizmusról tanúbizonyságot tevő" csempészek azt remélték, hogy egy ekkora mennyiség feltűnés nélkül megérkezhet a poggyászszállító szalagra a Roissy repülőtéren. Azt is elmondta, hogy a dél-amerikai kábítószer-kereskedők újabban Európa és különösen Franciaország felé fordultak, miután az amerikai piac már telített.

Venezuela az ENSZ besorolása szerint nem számít kábítószer-termelő országnak, de a csempészek egyre gyakrabban használják kiindulási pontnak a más dél-amerikai országokban, Peruban vagy Bolíviában előállított drogok Európába juttatásához. Hivatalos adatok szerint tavaly mintegy 45 tonna kábítószert foglaltak le Venezuelában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: