2016-09-27 16:07:18• hírek • MTI

Hatalmas felháborodás lett a 100 eurós adományból

Bukarestben felháborodást váltott ki kedden, hogy Oroszország bukaresti nagykövetsége egy nevetséges összeggel és egy vitatott videóval járult hozzá ahhoz az adománygyűjtési akcióhoz, amely Constantin Brancusi világhírű román szobrász egyik művének megvásárlására irányul.

A román kormány márciusban hirdette meg a közadakozást, amelynek nyomán 6 millió eurót akarnak összegyűjteni szeptember végéig a Föld bölcsessége című Brancusi-szobor megvásárlására. A 11 millió eurós vételárból a román állam 5 millió eurót eleve magára vállalt.

A bukaresti orosz nagykövetség egy közösségi oldalon jelentette be, hogy "szerény adománnyal", 100 euróval járul hozzá a gyűjtéshez. A kedélyeket főleg a bejelentéshez mellékelt videó borzolta fel, amely azt ecseteli, hogy a román és az orosz hadsereg közös célokért harcolt együtt az első és a második világháborúban, és hogy a kommunizmus évei Románia számára a modernizációt jelentették.

A videót nyilván válasznak szánták arra a román filmre, amelyet egy reklámügynökség készített a közadakozás népszerűsítésére. Ebben egyebek mellett emlékeztetnek arra, hogy az oroszok az első világháborúban jelentős mennyiségű román aranyat vittek el, amelyet soha nem adtak vissza, valamint a kommunizmus időszakát szovjet elnyomásként mutatták be.

Az orosz nagykövetség bejelentését követően tüntetést hirdettek meg kedd délutánra Oroszország bukaresti nagykövetsége elé. A névtelen kezdeményezők úgy vélik, hogy Oroszország ezzel a "nevetségesen kicsi" adománnyal és a filmmel megsértette a románokat. Arra kérték a résztvevőket, hogy eurócentekben adják vissza a "borravalónak" nevezett adományt. "Jó lenne, ha nem maradnánk adósaik az oroszoknak, ahogyan ők tartoznak nekünk több tíz tonna arannyal" - olvasható a felhívásban.

Az ügyben Victor Bostinaru román szociáldemokrata európai parlamenti képviselő is megszólalt, aki felháborodását fejezte ki a videó miatt. Ez utóbbit "a letűnt korszakokra jellemző propaganda jellegzetes manipulációjának" nevezte.

A román kulturális minisztérium által meghirdetett közadakozási akció, amely pénteken zárul, a jelek szerint sikertelen lesz. A legutóbbi, szeptember 15-i hivatalos tájékoztatás szerint addig ugyanis csupán egymillió euró gyűlt össze.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: