2018-02-20 08:13:44• hírek • MTI

Hatalmas fekete lyukak falják fel a galaxisokat

Az univerzum legnagyobb fekete lyukai gyorsabban nőnek, mint a galaxisukban formálódó csillagok, így végül a fekete lyukak felfalják a nagy tömegű galaxisokat – állapította meg két egymástól független kutatás is.

A mostani eredmények a NASA Chandra röntgencsillagászati műholdja és más teleszkópok adatain alapulnak. A csillagászok hosszú évek óta gyűjtenek adatokat a galaxisok csillagainak fejlődéséről és a galaxisok középpontjában lévő szuper tömegű – a Nap tömegénél több milliószor vagy milliárdszor nagyobb – fekete lyukak növekedéséről. Ezek az adatok arra utaltak, hogy a fekete lyukak és a nekik otthont adó galaxis csillagai párhuzamos mértékben növekednek.


Yang Guang, a Pennsylvaniai Állami Egyetem kutatója és munkatársai a Földtől 4-12 milliárd fényévnyire lévő galaxisokban lévő fekete lyukak növekedési arányát tanulmányozták. Kiszámolták a szuper tömegű fekete lyukak növekedési mértékének és a galaxis csillagainak növekedési mértékének hányadosát. Elméletük az volt, hogy ennek a hányadosnak körülbelül állandónak kell lennie minden galaxisban. Ehelyett azonban kiderült, hogy a szuper tömegű galaxisokban a hányados jóval nagyobb.


Az összesen mintegy ezermilliárd naptömegű csillagokat tartalmazó galaxisokban a hányados mintegy tízszer nagyobb, mint a tízmilliárd naptömegnyi csillagot tartalmazó galaxisokban. Niel Brandt kutató szerint elképzelhető, hogy a nagy tömegű galaxisokban a nagy tömegű fekete lyukak hatékonyabban szívják el a hideg gázt, mint a kisebbekben.


Szinte ezzel a felfedezéssel egy időben egy spanyol kutatócsoport is bizonyítékot talált arra, hogy a legnagyobb tömegű fekete lyukak növekedése lehagyja a galaxis csillagainak növekedését.  Mar Mezcua, a spanyolországi Űrtudományi Intézet munkatársa és kollégái több mint hetven olyan galaxist vizsgáltak, amely a Földtől három és fél milliárd fényévnyi maximális távolságra találhatók.


Arra jutottak, hogy a fekete lyukak tömege mintegy tízszer nagyobb, mint amennyit más módszerekkel végzett becslések sugalltak, amelyek abból a feltételezésből indultak ki, hogy a fekete lyukak és a galaxisok azonos ütemben növekednek. Ebből következtetnek arra, hogy valószínűleg ezek a fekete lyukak jóval mohóbban falják fel környezetüket, mint azt eddig hitték.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: