2018-03-21 13:43:06• hírek • Bede Emőke

Hatalmas büntetésekre számíthatnak, akik hagyják elburjánzni telkükön a parlagfüvet

Szerda délben újra összeült a Prefektusi Kollégium, melynek során Békéssy Erzsébet, a Megyei Környezetvédelmi Ügynökség vezetője arról számolt be a jelenlevőknek, hogy ezentúl az eddigieknél is komolyabb pénzbírságra számíthatnak azok, akik hagyják, hogy telküket benője a parlagfű.

Évről évre egyre többen szenvednek a parlagfű okozta tünetektől, ezért fontos, hogy a növényt még a virágzás előtt kiírtsuk. Ennek ellenére sokan – civilek és jogi személyek egyaránt – hajlamosak rá, hogy „elfelejtkezzenek” kötelességükről. Mostantól azonban igen borsos bírságra számíthatnak ezen illetők. Mint arról Békéssy beszámolt, a Hivatalos Közlönyben megjelent rendelet értelmében a magánszemélyek 750 és 5000 lej közötti bírsággal is sújthatók, a jogi személyek pedig ennek sokszorosával. Minimálisan 5000 lejjel, de akár 8000 lejes bírságot is kaphatnak. Természetesen a tetemes pénzbírság kiosztását megelőzi egy írásbeli figyelmeztetés, tehát a tulajdonosokat nem éri derült égből villámcsapásként a büntetés.
 

Áprilistól kezdődően az ügynökség széleskörű tájékozatást indít, hogy minél több emberhez érjen el az információ. Békéssy Erzsébet arra vonatkozóan is adott néhány javaslatot, miként lehet a leghatékonyabban felvenni a harcot a sokak életét megkeserítő növénnyel. Legjobb, ha megvárjuk, míg a parlagfű eléri a 30 centiméter magasságot, majd gyökerestől húzzuk ki a földből. Ezt követően rendszeres kaszálással karban lehet tartani a területeket, a legfontosabb, hogy ne engedjük kivirágozni a növényt, ugyanis a pollenek csak ezt követően kezdenek szállni a levegőben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: