2010-03-29 17:22:21• hírek • Balog Anita

Hat település számára nyílik meg a világ

A Szatmár Megyei Tanács ülésén egyhangúan megszavazták a Szatmár és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei települések és a két megye közötti együttműködést, melynek értelmében három határon átívelő utat újítanának fel határon átívelő pályázati

A Szatmár Megyei Tanács megszavazta az együttműködést, a tanácsülést követően pedig sajtótájékoztatót tartottak a Szaniszló-Horea-Ömböly, Börvely-Ura illetve a Szárazberek Garbolc közötti utak felújítása kapcsán, a magyarországi partnerek jelenlétében.

Tavalyelőtt a Román-Magyar Határmenti Együttműködési Program keretében támogatást kaptak a felújítás terveinek elkészítésére, most a két megye, Szatmár megye vezetésével a kivitelezésre pályázik. Az egyik cél az lenne, hogy a Schengeni csatlakozásra a Szaniszló, Horea és Ömböly közötti, a két országhatáron átívelő 11 kilométeres útszakaszt teljes egészében felújítsák (ebben az esetben 9 kilométer Románia területén, 2 kilométer Magyarország területén húzódik.) Felújítanák továbbá a Börvely és Ura közötti nyolc (5km+3km) kilométeres útszakaszt illetve a Szárazberek és Garbolc közötti 2,3 (0,5+1,77) kilométeres szakaszt is.

Szatmár megye képviseletében Csehi Árpád megyei tanácselnök illetve Mircea Govor tanácselnök-helyettes vett részt, míg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét több polgármester valamint Román István, a szomszédos megyei tanácsának alelnöke képviselte. A több mint 8 millió euró értékű projekttel kapcsolatban szinte minden hozzászóló azt hangsúlyozta, hogy mennyire sok előnnyel járna az utak felújítása mindkét fél számára. Az érintett települések meglehetősen elszigeteltek voltak eddig, most azonban a határ gyakorlatilag megszűnik, így lehetőség adódik kulturális, társadalmi kapcsolatok kialakítására, de a települések közötti kereskedelmi kapcsolat is erősödni fog.

Azt, hogy Garbolcon illetve Szárazberken mennyire várják már az út elkészülését, illetve a határ eltűnését, azt egy felmérés is igazolta: a mindkét településen elvégzett felmérés szerint a megkérdezettek 100 százaléka támogatta az út elkészítését és 85 százalék szívesen munkát vállalna a határ bármelyik oldalán.

A sajtótájékoztatón azt is elmondták, hogy további négy, a Román-Magyar határon áthaladó utat térképeztek fel, melyek felújítására azt tervezik, hogy szintén pályázással szereznek pénzt. Ezek a Börvely-Tiborszállás, Nagypeleske-Zajta, Óvári-Csenger és a Csengerbagos-Csengerújfalu útvonalak.


A több mint 8 millió eurós projektről tájékoztattak
A több mint 8 millió eurós projektről tájékoztattak


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: