2009-09-28 16:01:45• hírek • Parajdi Andrea

Hat milliót hiteleztek idén

Hat millió lej értékben hitelezett idén a Szatmár Megyei Nyugdíjasokat Kiszolgáló Önsegélyező Pénztár (CARP), mintegy négyezer nyugdíjas folyamodott kölcsönért az intézményhez.

A Szatmár Megyei Nyugdíjasokat Kiszolgáló Önsegélyező Pénztár tagjainak száma körülbelül 10 ezer főre tehető, az intézményhez bárki beiratkozhat, aki a nyugdíjazás valamely kategóriája által nyugdíjjövedelemből él. A CARP rendszeresen különböző segélyekkel támogatja az időseket, vagy betegnyugdíjasokat, ám az egyik legnépszerűbb szolgáltatása az alacsony kamatú hitelezés.

Leontin Horvath, a CARP vezetője lapunknak elmondta idén többen kérvényeztek kölcsönt, mint a tavalyi évben. 2008, első nyolc hónapjában 3.691 nyugdíjas mintegy 4.211.650 lej értékben kapott hitelt, idén augusztussal bezárólag 4.031-en, összesen 5. 934.600 lej értékben jutottak kölcsönhöz.

Leontin Horvath szerint bár a kérvényezők száma túlzottan nem növekedett meg, azért nagy mértékben nőtt a kiadott hitelek összértéke, vagyis idén nagyobb összegekre tettek le kérvényt a nyugdíjasok.


Horvath Leontin
Leontin Horvath, a Szatmár Megyei Nyugdíjasokat Kiszolgáló Önsegélyező Pénztár vezetője


Mint megtudtuk az intézménynél bárki azonnal kézpénzhez juthat, aki egy ideje már tagja a CARP-nak. A kölcsönt igénylők csupán egy feltételnek kell megfeleljenek: rendelkezniük kell egy bizonyos pénzalappal, amelyet az elmúlt években az intézménynek befizettek. Minden nyugdíjas maximálisan annyi összeget vehet fel, amelynek negyven százalékát a meglévő pénzalap teszi ki, a CARP ugyanis így biztosítja önmagát afelől, hogy ha a hitelező a részletfizetés lejárta előtt elhalálozik, akkor a pénzalapból és a temetési segélyből fedezni tudja a felvett, ám vissza nem fizetett hitelt.

A CARP 150 lejig nem számol fel kamatot, 150 és 500 lej közötti kölcsönért 12%-ot, míg 500 és 3000 lej közötti hitelért 16%-os hiteldíjat kér. A hiteleket maximálisan egy év alatt vissza kell fizetni, ez időn belül a kérvényező maga döntheti el, hogy hány törlesztési hónapot kér. Jelenleg ez az egyetlen lehetséges módja annak, hogy egy nyugdíjjövedelemből élő személy különböző célokra kölcsönt vegyen fel.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: