2009-05-09 09:47:57• hírek • Parajdi Andrea

Hat millió euróra pályáznak

A közművesítés hiánya okozza a legnagyobb gondot az Ákosi Ipari Parkban, amely terület iránt mint már jeleztük a BMW, a Lenovo és a Philips cégek is beruházási szándékkal érdeklődnek. A problémát uniós pénzből kívánják megoldani.

Térségek közti fejlesztési szövetség (ADI) létrehozásáról egyeztek meg az Ákosi Ipari park ügyében - derül ki a Szatmár Megyei Prefektúra sajtóközleményéből. Radu Giurca, prefektus az Electrica SA képviselőjével, illetve Ákos és Szopor települések polgármestereivel közösen látogatott ki pénteken az Ipari Park területére, ahol a legnagyobb problémát, az energiaellátás, a gázellátás, illetve a víz-, és szennyvízgazdálkodás hiánya okozza.

A probléma megoldását Radu Giurca prefektus sürgető feladatként kezeli, ugyanis ez a beruházás Szatmár megye gazdasági fejlődéséhez is nagyban hozzájárulna.

A terepszemlét követően arról döntöttek, hogy ADI szövetséget hoznak létre Ákos és Szopor települések között, ugyanis ez az egyesület lehetővé teszi, hogy hat millió eurós uniós támogatásra pályázhassanak a községek. Ez a pénz elegendő lenne az Ipari Park és a két település teljes közművesítésére is, s a fejlesztések hatására pedig sokkal könnyebb lenne megyénkbe csalogatni a külföldi cégeket.

Az Ákosi Ipari Park egyébként egy éve jött lére 20 hektáron, ahol egészen februárig egyetlen egy, építkezésekhez szükséges vasszerkezeteket előállító belga cég működött. A vállalat körülbelül nyolcvan alkalmazottal dolgozott, azonban a gazdasági válság hatására a tulajdonosok felszámolták ezt a székhelyet. Az Ipari Park fellendítése új munkahelyeket teremtene, s lehetővé tenné, hogy Ákos és Szopor településeknek saját bevételük legyen a helyi adókból.

A közművesítés hiánya okozza a legnagyobb gondot az Ákosi Ipari Parkban

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: