2015-01-23 15:05:52• hírek • Kocsis Zoltán

Hat gól, 16 tizenegyes, hatalmas bírói hiba – elképesztő negyeddöntő!

Péntek délelőtt kialakult az Ausztráliában zajló labdarúgó Ázsia-kupa elődöntőinek párosítása. Míg csütörtökön mindkét negyeddöntő a papírformának megfelelően alakult, pénteken viszont már borult a papírforma. Ráadásul mindkét továbbjutó kiléte büntetőpárbajt követően dőlt el: előbb Irak elbúcsúztatta az esélyesebbnek tartott Iránt, majd az Egyesült Arab Emírségek a címvédő Japánt. A két meglepetés közül Irak és Irán összecsapása pedig egészem elképesztőre sikerült.

A meccsnek amúgy is különleges felhangot adott a két ország 1980 és 1988 között zajló háborúja. Canberrában aztán a csoportkörét százszázalékos teljesítménnyel megnyerő Irán Szardar Azmun góljával a 24. percben megszerezte a vezetést. A következő, mérkőzést befolyásoló eseményre a 43. percig kellett várni, amikor is Ben Williams bíró kiállította az iraki Dzsalal Hasszán kapussal némi összetűzésbe kerülő Merdad Puladit. Az ausztrál bírónak nem ez volt az első rossz meccse a tornán, az Üzbegisztán - Szaúd-Arábia meccs után kapott is hideget-meleget a hazai sajtótól...

Az emberelőnybe kerülő Irak a szünet után élni tudott a lehetőségével és az 56. percben Ahmed Jaszin révén kiegyenlített. Az irániak azonban remekül küzdöttek és védekeztek, így a rendes játékidőben már nem esett több gól. Nem úgy a hosszabbításban!

A 93. percben ugyanis a korábban Ázsia legjobbjának is megválasztott Junisz Mahmud ismét előnyt szerzett Iraknak. Ez nem tartott sokáig, mert tíz perccel később Motreza Puraligandzsi kiegyenlített. Alig kezdődött el a hosszabbítás második félideje és Irak büntetőhöz jutott, Durgam Ismail pedig be is rúgta. Irán azonban ekkor sem adta fel, hősiesen harcolt az újabb egyenlítő találatért, amit aztán a 119. percben egy kapu előtti elképesztő kavarodást követően Reza Gucsannedzshad fejjel meg is szerzett.

Jöhettek a büntetők, amelyek közül az első kettő ki is maradt. A továbbjutás aztán a nyolcadik kör után dőlt el, amikor Ahid Amiri hibázott, Szalam Sakir pedig büntetett - így a 2007-es győztes Irak jutott az elődöntőbe.

Érdekesség, hogy az Ázsia-kupa csoportkörének 24 meccsén egyetlen döntetlen sem született (ez nagy nagy felnőtt-tornákon világcsúcs) - a negyeddöntőkben viszont már csak Ausztrália jutott tovább a rendes játékidőben. Szintén érdekesség, hogy a csoportjaikat egyaránt hibátlanul, három győzelemmel letudó Japán, Irán és Kína már kiesett, egyedül Dél-Korea jutott be az elődöntőbe a csoportgyőztesek közül.

Az elődöntőben hétfőn Dél-Korea Irakkal, kedden pedig Ausztrália az Egyesült Arab Emírségekkel csap össze. A döntőre január 31-én, szombaton kerül sor - előtte egy nappal rendezik a kisdöntőt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: