2013-11-06 19:59:30• hírek • Kocsis Zoltán

Hat és fél hektár erdő a lunaforrási sítelep útjában

A lunaforrási turistaközpont ötlete először 1982-ben merült fel. Az első versenytárgyalást 2003-ban írták ki, ám az azt megnyerő görög cég évekig nem csinált semmit, így 2008-ban felbontották a szerződést. Az új licitet 2009-ben írták ki, a munka 2012 tavaszán indult be - de a felvonó alkatrészei például 2007 óta vesztegeltek a raktárban. A felvonót 35 oszlop tartja, a 45 darab, négyszemélyes székkel nyolc perc alatt lehet feljutni a Kövestetőre - ahova amúgy csak gyologösvényen lehet még feljutni.

„Amikor évekkel ezelőtt felmerült az ötlet, hogy Lunaforráson turisztikai központot kellene kialakítani, legtöbben kételkedtek abban, hogy ez megvalósulhat. Íme, mindenki láthatja, egyre közelebb vagyunk a célhoz", fogalmazta meg más-más szavakkal ugyan, de hasonló gondolatait Adrian Stef, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, valamint Riedl Rudolf és Mircea Govor alelnökök.

A megyei önkormányzat vezetői szerdán terepszemlét tartottak a munkálatok fölött és erre meghívták a sajtó képviselőit is.

Első állomásként Avasfelsőfalu határában tekintették meg a Lunaforrás sífelvonójához vezető DC75 jelzésű megyei út modernizálási munkálatait. Az útszakasz összesen 8,5 kilométer hosszú, hét hidat kellett építeni a Talna patak fölött és összesen 18 millió lejbe kerül. Teljes hosszában leöntötték már az alapot képező aszfaltot, egyes szakaszokon pedig már a koptatófelület is a helyén van. Előbbi hat, utóbbi pedig négy centiméter vastag. Amennyiben az időjárás kedvező, mondták a szakemberek, szombatig teljesen elkészül az út. Ezt követően helyezik ki a forgalmi táblákat, az út menti korlátot. Eddig 6370 méternyi hosszúságban elkészült az út menti árok is, melynek falait betonlapokkal biztosították - további egy kilométernyi árok kiépítésére ezt követően kerül sor.

A lunaforrási sítelep kialakításának projektje 2003-ban kezdődött, Adrian Nastase kormányzása alatt - akkor húsz hónapnyi munkával számoltak. Új lendületet 2010-ben, Emil Boc kormányzása alatt kapott. Az elmúlt években elkészült a víz-, a kanalizálási és az áramhálózat. Stef elmondta, az út 18 millió lejbe, az áram 4 millióba, a sípálya kiépítése, a sífelvonó, a hóágyúk, a kiszolgáló épületek, a sípálya kivilágítása összesen 26,3 millió lejbe kerül. „Köszönjük a Tariceanu-kormánynak, amely közel 10 millió új lejjel támogatta a projektet, valamint a Ponta-kormánynak, amely jelenleg is biztosítja a szükséges forrásokat", jelentette ki Stef.

A sípálya infrastruktúrájának kiépítésére szánt 26,3 millió lejből eddig 7,7 milliót költöttek el. Elkészült a sífelvonó, a 2,6 kilométer hosszú sípálya 60%-a. Itt következik a füvesítés és a hóágyúk beüzemelése. Érdemes megjegyezni, hogy a sípálya az 1200 méteres magasságban lévő Kövestetőről indul a völgy felé.

A pálya további részének kialakításához viszont kormányhatározatra van szükség. Mindez azért, mert 6,4 hektárnyi erdőt érint a nyomvonal. Ez jelenleg az Erdészeti Hivatal tulajdonában van, ám át kell kerülnie az Avasfelsőfalui Polgármesteri Hivatal tulajdonába ahhoz, hogy folytatódhasson a beruházás. Amely, az elképzelések szerint, 2014 végére fejeződhet be.

Aurelia Fedorca, Avasfelsőfalu polgármestere ezúttal igyekezett eloszlatni azt a tévhitet, mely szerint az út menti hétvégi házakban azért nincs áram, mert a hálózat nem bírja el a terhelést. „Erről szó sincs. Egyszerűen arról van szó, hogy a hálózatban csak akkor lesz áram, amikor beindul az élet Lunaforráson. Addig ugyanis, a távolság miatt, túlságosan is nagy lenne a veszteség a vezetékekben", erősítette meg Stef is Fedorcát.

„Azt szeretnénk, hogy Lunaforrás ne csak télen, hanem januártól decemberig vonzó turisztikai központ legyen. A munkálatok jó ütemben haladnak, ezért felszólítjuk az esetleges beruházókat: bízzanak bennünk és decembertől jöjjenek, vásároljanak telkeket", jelentette ki Fedorca. „Minden hónap csúszás elveszített idő és pénz. A telkek vásárlásából befolyt összegeket a további beruházások finanszírozására fordítjuk majd", tette hozzá Stef.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: