2019-11-12 12:36:42• hírek • Szatmár.ro

Hasznos továbbképzésen vettek részt a szatmári tanító- és óvónők

Esemény dúsan telt november 8-án a Szatmár megyei tanítók és óvónők péntek délutáni programja köszönhetően a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karán működő Komplex Művészeti Nevelés Szakcsoportjának. A továbbképzés helyszínéül a Szatmárnémeti Református Gimnázium szolgált, ahol irodalmi és zenei ismereteket bővítettek a jeles előadók.

A rendezvény plenáris előadásokkal indult, előbb Tamásiné Dsupin Borbála és Barát-László Bernadett előadását hallgathatták meg a jelenlévők. Az első prezentáció témája az értékápolás és értékközvetítés volt, a zenei nevelés folyamatában. Őket követte Bujdosóné Papp Andrea én(sz)építő szövegekről szóló előadása. A hallgatók ötleteket merítettek, mazsolázgathattak a kortárs magyar gyermekirodalmi írók, költők munkáiból.
 

Az előadások sorát Kis Gábor zárta. Az előadó körüljárta a macska szimbólum jelenlétét a népi mondókákban, népdalokban, népmesékben. Felhívta a figyelmet az igényesen illusztrált kiadványok fontosságára.
 

Az elméleti bemutatókat rövid szünet után műhelymunkák követték. Kis Gábor “macskaságait” – a csoportos témafeldolgozás alkalmával – ismerkedő játékokkal, rímfaragó mondókákkal, illetve ritmusgyakorlatokkal vezette fel. A Kacor király című népmese drámajátékokkal történő megismerését mutatta be a jelenlévőknek, majd szó esett itt bizalomról, szimpátiáról, hatalomvágyról vagy éppen az attól való félelemről.
 

Az ezt követő műhelymunka a zenei nevelés tematikája köré épült: a résztvevők hallgattak gyermekek óvodáskori zenei-, hallási-, dallami képességei fejlesztéseinek fontosságáról, majd különböző hangszereket is megszólaltattak. Ezt követően a Hajdúböszörményi Kincskereső Óvoda mutatta be roma-programját.
 

Az előadás bepillantást engedett az óvoda mindennapjaiba: az előadók bemutatták tanintézményük működését, céljait, annak úgy földrajzi-, mint a helyi közösségben való elhelyezkedését. Valamint számos gyakorlati technikáról is beszámoltak.
 

Az elméleti és gyakorlati tömböket követte egy közös kerekasztal-megbeszélés zárta a rendezvényt, amely során a résztvevők egyhangúlag kijelentették, hogy rövid volt az idő az itt hallott érdekes dolgok elmélyítésére. Ugyanakkor megköszönték a saját élményű, cselekedtető, komplex módszertani szemlélettel, illetve rávezető technikákkal dúsított értékes-élményes továbbképzést, melynek zárszavaként megfogalmazták: “Még többet kérünk mindezekből!”


Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: