2013-04-10 16:45:56• hírek • Póti Orsolya

Kutyás terápián vettek részt a szatmári börtön elítéltjei

A Szatmárnémeti Angel Dog kezdeményezésére országunkban is alkalmazzák a börtönökből kiválasztott fogvatartottak segítségével történő kutyakiképzést. A két hónapos időszak alatt a szatmári megyeszékhelyen három elítélt tanult toleranciát és türelmet, három kutya pedig a jól nevelt kutyához illő viselkedés alapjait sajátították el.

Oldja a szorongását, segíti a beilleszkedésben, türelemre és következetességre nevel az az országos, elítélteknek szóló program, amely a Szatmárnémeti Angel Dog Egyesület kezdeményezésére indult az Országos Büntetés-végrehajtási Intézet és a Kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Neveléstudomány és Pszichológia Karának támogatásával közreműködésével.

A kutyabarát elítéltek önkéntesen jelentkezhettek a programba, kiválasztásra pedig a kitöltött tesztek alapján kerültek. A program eredményesen zajlott le február és április között Bukarestben és nagy sikernek örvend Szatmárnémetiben is.

A cél egyértelmű: a kutyák képzése alatt az elítéltek megtanulják, hogyan becsüljék meg a társukat, hogyan kell együttműködni, hogyan érvényesítsék az akaratukat erőszakmentesen. Emellett a kiképzett, állatmenhelyről származó kutyákat is könnyebben örökbe fogadják, ha már egy alap-kiképzésben részesültek.

„Sikeresen zárult az „Egy kiképzett kutya, egy csodálatos barát - Állatterápia" elnevezésű projektünk, amely 2013 februárja és áprilisa között zajlott Bukarestben és Szatmárnémetiben. A szakszerű kiképzéseket Bukarestben a Ringstar kutyakiképző iskola, nálunk az Angel Dog Egyesület biztosították" - mondta el Szabó Zoltán, az Angel Dog vezetője és kutyakiképzője a Szatmár.ro-nak.

Április 10-én, szerda délelőtt Fausto, Rocky és Sasha, három kutya a Free Life Egyesület gondozásából és három fogvatartott a Szatmár megyei Büntetés-végrehajtó Intézettől tartott rövid bemutatót az Angel Dog székhelyén, a Strand utcában.

„A három bukaresti és a három szatmári elítélt a kiképző utasításainak megfelelően tanította a kutyákat. Közben ők is tanulnak: toleranciát, türelmet, együttműködést. Ezt a projektet mind a menhelyek, mind a börtönök vezetői támogatják, hiszen ez egy fontos szocializációs program a fogvatartottak számára, a gazdikat pedig ügyes és képzett kutyák várják, ugyanis a program végeztével a kutyák örökbefogadó gazdákhoz kerülnek" - magyarázata Szabó.

Fausto azonnal gazdira is lelt Máté Norbert személyében, aki az évek során már több kutyust fogadott be. A rendezvényen jelen voltak a szatmári börtön pszichoszociális osztályának munkatársai is, akik szintén elismerően nyilatkoztak az új programról.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: