2012-09-13 14:21:28• hírek • Póti Orsolya

Használt étolajból fűtőanyag

A Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség bemutatót rendezett a vetési ipari parkban szeptember 13-án, az Ózon Világnapja alkalmából. Az érdeklődők a rendezvény keretében egy olyan berendezést tekinthettek meg, amely a használt étolajat fűtőanyaggá alakítja.

A berendezés, illetve a benne működő katalizátor feltalálója Sarkadi Tibor nyíregyházi villamosmérnök, aki közel 5 éve kezdett hozzá a szerkezet megtervezéséhez. Az egy éve elkészült kísérleti berendezést szeptember 13-án, csütörtök délelőtt a vetési ipari parkba kilátogatók is szemügyre vehették és kérdéseikkel bombázhatták a feltalálót.

A bemutatót Békessy Erzsébet, a megyei környezetvédelmi ügynökség igazgatónője nyitotta meg, aki elmondta: az ügynökség 2009-ben indított programot a lakossági használt étolaj begyűjtésére, azzal a céllal, hogy hozzájáruljon a környezet védelméhez és a környezettudatos gondolkodás erősítéséhez a lakosság körében.

Mint megtudtuk, a három év alatt 133 liter használt étolaj gyűlt össze és továbbra is szorgalmazzák ennek begyűjtését. A használt olaj gyűjtőközpont a Szamosdobi Szeméttárolónál található: ide is várják azokat, akik környezetbarát módon szabadulnának meg a veszélyes hulladéktól.

Egyetlen csepp használt étolaj ugyanis akár ezer liter élővizet is megszennyezhet. Sajnos a lakosság által használt olajnak jelentős mennyisége a lefolyókba vagy a szemétbe kerül. Ez igen káros, hiszen a csővezetékek falára lerakódva a csatorna dugulását okozza, a háztartási szemétbe öntve pedig nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéktárolókban.



A Sarkadi Tibor által feltalált berendezés képes környezetbarát módon fűtőanyaggá alakítani az elhasznál étolajat, anélkül, hogy az veszélyes gázokat kibocsásson. Az egy éve elkészült szerkezetet Debrecenben tesztelték a győri laboratórium szakembereinek közreműködésével, és meglepődve tapasztalták azt, hogy ez a berendezés füstgáztisztító nélkül tudta tartani a határértéket - mondta el Kelemen Béla, a debreceni Zöldhatóság igazgatója.

A szerkezet feltalálójától megtudtuk, a berendezés szociális intézmények, iskolák, óvodák és különféle otthonok jelenlegi, gázzal működő fűtésrendszerét helyettesítheti. „Ebben a katalizátorban 1200 fokot tudunk létrehozni, amit csak égetőerőművek tudnak előállítani. Kiszámoltuk, hogy egy 1200 négyzetméteres épület (kb. 12 lakás) fűtéséhez egy évben összesen 20.000 liter elhasznált olajra van szükség." - magyarázta a szakember.

Mint kiderült, a kísérleti berendezést Magyarországon még egyetlen intézmény sem használta, de igény lenne rá. A Szatmár megyei önkormányzat szintén hasznosnak tartaná egy ilyen szerkezet beszerzését, de a befektetés előtt még hatékonyabbá kell tenni az használt olaj gyűjtését - véli Radu Roca alpolgármester.

Ardelean Claudiu, a Szamosdobi Szeméttároló vezetője igény tartana egy hasonló berendezésre, hiszen biztosítani tudnák a tároló fűtését azáltal, hogy felhasználnák a begyűjtött fáradt olajat. Egy ilyen berendezés ára 15.000 és 30.000 euró között mozog.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: