2016-04-22 13:52:20• hírek • Kocsis Zoltán

A német kisebbségről tárgyalt Szatmár prefektusa

Április 20-22. között a németországi Goslar városában tartózkodott Radu Bud prefektus, aki részt vett a romániai németek helyzetét vizsgáló német-román kormányközi bizottság ülésén.

A román küldöttséget Alexandru Victor Micula államtitkár és Christiane Getrude Cosmatu államtitkár-helyettes vezette, de tagja volt Emil Hurezeanu berlini román nagykövet is. A német tárgyalófél vezetője Hartmut Koschyk parlamenti képviselő, a határokon túli németekkel foglalkozó különmegbízott volt.

A román küldöttségben helyet kapott valamennyi olyan megye prefektusa, amelyben jelentős számú német kisebbség él: Szatmár mellett Beszterce-Naszód, Suceava, Krassó-Szörény, Temes és Nagyszeben.

Bud beszédében kiemelte a szatmári németek által a közösség kultúrájának sokszínűségében játszott szerepet és a megye gazdasági fejlődéséért tett erőfeszítéseket, külföldi beruházók bevonásával. Szót ejtett a Johann Ettinger Német Elméleti Líceum új szárnyának modernizálását érintő beruházásról, amely révén 15 új osztályteremmel bővül az oktatási intézmény. Az egy millió euró értékű beruházást kormányfinanszírozásból valósítják meg.

A konferencián szó esett a Németország által a romániai kis- és középvállalkozások támogatására tett lépésekről, valamint az evangélikus egyház romániai helyzetéről. A végén a résztvevők együttműködséi megállapodást írtak alá.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: