2017-02-18 09:33:54• hírek • Agerpres.ro

Használni lehessen a kisebbségek nyelvét az egészségügyben

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének póttagja lett Benkő Erika, az RMDSZ parlamenti képviselője - tudatja az RMDSZ közleménye.

A Képviselőház emberjogi bizottságában szerdán átment egy nagyon fontos RMDSZ-es kezdeményezés, ami a magyar nyelv használatával kapcsolatos az egészségügyben és a szociális intézményekben - számolt be a közlemény szerint pénteki sajtótájékoztatóján Benkő Erika.

'Egészen pontosan két törvény módosításáról van szó, az egészségügyi, valamint a szociális ellátási törvény módosításáról, amelyek előírnák azt, hogy azokon a településeken, ahol a magyar lakosság aránya meghaladja a 20%-ot, vagy pedig a magyar nyelvet beszélők száma túllépi az 5000 főt, ott biztosítani kell a magyar nyelvet beszélő személyzetet az egészségügyi és szociális intézményekben' - idézi a közlemény a képviselőt.

A képviselő tagja annak a munkabizottságnak, amely az anyanyelvhasználattal kapcsolatos törvénymódosításokat készíti elő, annak érdekében, hogy az erdélyi magyarság anyanyelvhasználata valóban garantált és biztosított legyen.

'Nagy megtiszteltetés, hogy ennek a munkacsoportnak a tagja lehetek, ugyanis az erdélyi magyarság nyelvi jogainak a biztosítása és bővítése sarkalatos kérdés számomra. Emellett hamarosan elkezdjük a munkát a szimbólumhasználattal kapcsolatosan is, amely számomra kiemelten fontos tervezet. Lényeges, hogy a székely zászló kérdését végre egyértelműen rendezni lehessen, és közösségünk szabadon használhassa nemzeti szimbólumait' ?fogalmazott a közlemény szerint Benkő Erika.

Az RMDSZ nevesítette a képviselőit különféle nemzetközi közgyűlésekbe, Benkő Erika az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének póttagja lett. Feladata, hogy a Közgyűlés bizottsági munkáiban részt vegyen, segítse az állandó tag, jelen esetben Korodi Attila munkáját.

'Nagyon örülök ennek a nevesítésnek, mert azt gondolom, hogy az Európa Tanács az egyik olyan nemzetközi intézmény, ahol érdemben lehet foglalkozni a kisebbségi ügyekkel, és Korodi Attilával közösen a továbbiakban lesz lehetőségünk e téren a közösségünk érdekében dolgozni'? idézi a közlemény a képviselőt. (AGERPRES)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: