2019-01-09 12:47:41• hírek • Szatmár.ro

Háromszorosára emelkedett október eleje óta a vírusos megbetegedések száma

Tavaly október elseje óta több ezer ember kapott el megyeszerte valamilyen vírus okozta légúti megbetegedést – közli a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság.

A hivatalos közleményben a megyeszerte eddig regisztrált vírusos megbetegedések számát és életkori megoszlását is közzéteszik, ami a 2018. október 1-én megkezdődött szezont illeti. A légutakat érintő egészségügyi problémák között különbséget tesznek a statisztikában: külön említik a felső légúti megbetegedéseket és a tüdőgyulladásban szenvedőket.

 

A 2018. október 1-én induló szezont az igazgatóság heti turnusokra bontotta. A táblázatban jól látható, miként emelkedik hétről hétre a felső légúti megbetegedésekben szenvedők száma. Míg október első hetében csak 151 lakost regisztráltak a kellemetlen tünetekkel, addig december első hetére ez a szám 332 főre emelkedett. Január első hat napjában pedig 351-en kapták el a kórt. Három hónap elteltével a vírusos felső légúti megbetegedések száma mintegy két és félszeresére duzzadt. Azok közül, akiket az alattomos kór levett a lábáról, a csecsemők vannak a legnagyobb veszélyben, de a 65 év felettiek számára sem egyszerű dolog a felépülés.

 

Tüdőgyulladással kicsit kevesebben fordultak egészségügyi segítségért. A statisztikai mutatók szerint a legtöbben november közepétől december közepéig kapták el a veszélyes vírust. Október első feléhez viszonyítva december közepére szinte háromszorosára, közel 240-re emelkedett a regisztrált betegek száma. Az ünnepekkor egy hajszálnyit visszaesett a trend, január első hetében viszont újra 200 fő fölötti adatokkal találkozunk. Ahogy a felső légúti megbetegedések esetében, úgy ebben az esetben is a csecsemők és a 65 év feletti korosztálybeliek vannak a legveszélyesebb helyzetben. A még nem elég erős vagy a már legyengült immunrendszer megfelelő táptalajt nyújt az alattomos vírus számára.

 

A vírusos légúti megbetegedések otthoni kezelési javallatai

 

Az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség lakossági felhívását tolmácsoljuk a hideggel beköszöntött vírusps betegségek otthoni kezelésével kapcsolatban.

 

Október elsején beköszöntött a légző szervrendszeri vírusos betegségek szezonja, de a neheze még előttünk áll. A gyermekek és az idősek vannak a legnagyobb veszélyben. Amennyiben már megbetegedett valamely családtagja, a következő hasznos intelmek Önnek szólnak.

 

A felső légúti fertőzés vagy megfázás köhögéssel, orrfújással, könnyezéssel, torokfájással és lázzal járhat. A lázcsillapító csökkentheti a test hőmérsékletét és a fájdalmat. A vírusos megbetegedés antibiotikum kúrával nem kezelhető és a megfázás elleni kezelés sem segít. A tünetek általában 3-7 nap alatt csillapodnak, gyermekek és idősek esetében a köhögés hetekig elhúzódhat.

 

Az otthoni gyógyulási időszakban: 

 

  • Tartsa a kapcsolatot a háziorvossal vagy a gyermekorvossal!
  • Nincs szükség étrendváltoztatásra.
  • Az átlagosnál több folyadék bevitele javasolt. 6 év alatti gyermekek esetében kizárólag sima víz fogyasztása nem ajánlott.
  • A beteg szobájában párásító berendezés használható, amennyiben száraz a levegő.
  • Alvás közben a fej megemelt pozíciója segíthet a könnyebb légzésben.
  • Két év alatti gyermekek orrába csak fiziológiás oldat alapú cseppet csepegtessenek! Hagyományos orrporszívóval távolítsák el a felgyülemlett váladékot! Csecsemők esetében az orrporszívó használata irritációt okozhat, ezért étkezések előtt érdemes használni.
  • Paracetamol tartalmú gyógyszereket 15mg/kg mennyiségben alkalmazhatnak és 4 óránként adhatnak a betegnek. 6 hónapos kor előtt Ibuprofen tartalmú gyógyszert alkalmazzanak, mely 10mg/kg mennyiségben adagolható, 8 óránként.

 

Hívja bizalommal a 112-es segélykérő számot, amennyiben szerettei állapota rosszabbra fordulna. A veszély négy legfontosabb jele: nehéz légzés, érdektelenség és álmosság, a vizelet kimaradása minimum 8 órája, valamint 48 órát meghaladó lázas állapot.

 

Előzze meg a bajt, fogadja meg a tanácsokat! Jobbulást kívánunk!


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: