2009-11-27 11:22:10• hírek • Szatmár.ro

Háromszor több fenyőt vágnak ki idén

Több mint 17 ezer fenyőt vágat ki idén a Szatmár Megyei Erdészeti Igazgatóság. Ez a tavalyi mennyiség háromszorosát teszi ki.

A Szatmár Megyei Erdészeti Igazgatóságnál már megkezdődött a lázas készülődés a téli ünnepekre. Balogh Sándor, az Erdészeti Igazgatóság mérnöke megkeresésünkre elmondta, idén több mint 17 ezer fenyőfát fognak hamarosan kivágni. A karácsonyfának szánt fenyőket közbeszerzési pályázat által értékesítik. Azok a cégek akik pályáznak a fenyőkre ezen a héten tehették le a szükséges dokumentációt.

Tavaly a téli ünnepek alkalmával körülbelül 5 ezer lucfenyőt vágtak ki barlafalui erdőhivatali kerületből, mely körülbelül az egyharmada az idei fakitermelésnek. Balogh Sándor mérnök elmondása szerint, az idén kivágásra kerülő lucfenyők a Szatmár Megyei Erdészeti Hivatal központi faiskolájából származnak. A jelentkező cégek december 2-án jelentkezhetnek a megvásárlásukra. A kivágott fenyők utánpótlásáról természetesen már gondoskodott az igazgatóság. Éppen emiatt lehetséges ilyen nagy mennyiségű fenyőfa kivágása.

A lakosság tíz illetve húsz lej plusz ÁFA közötti áron juthatnak hozzá ezekhez a fenyőkhöz, melyhez még hozzáadódik 2,83 lejnyi pecsétdíj. Tehát, a 0,70 és 1,30 méter közötti lucfenyők 10 lejbe, az 1,30 és 2,00 méter közöttiek pedig 15 lejeb fognak kerülni. A magasabb 2,01 és 3,00 méter magas fenyőfák 20 lej plusz ÁFA-ért vásárolhatók meg.


A piacon általában találni székely és külföldi fákat is.
A piacon általában találni székely és külföldi fákat is


A fenyők tisztelete már az ókori germán népeknél fellelhető, akik hittek abban, hogy az örökzöldek távol tartják a téli sötétben felbukkanó alvilági lényeket. A középkori szokás szerint egy fiatal fát vágtak ki, ez az ifjú élet feláldozását jelképezte, hasonlóan Jézushoz, aki szintén fiatalon áldozta fel életét. Sok legenda kötődik a karácsonyfához, például Luther Márton állított gyermekének először karácsonyfát. Az első feljegyzés karácsonyfáról Sebastian Brant német írótól származik, Strasbourgból a 15. század végén. Ekkoriban almával, ostyával díszítették A gyertyás karácsonyfát elsőként 1660-as évekre emlékezve Lisolette pfalzi grófnő említette 1708-ban írt levelében. Bécsben az első karácsonyfát a Berlinből áttelepült Arnstein bankárcsalád házában állították 1814-ben, ami akkoriban olyan furcsa volt, hogy még a titkosrendőrség is jelentést készített róla.

Kezdetben édességeket, gyümölcsöket aggattak rá, a speciálisan erre a célra készített díszek később jelentek meg. Napjainkban egyre gyakoribb a környezetkímélőbb műfenyők, élő fenyők és fenyőágak használata.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: