2009-08-16 11:43:55• hírek • Ferenczi Noémi

Több támogatást várnak a szőlősgazdák

A prefektus újabb vidéki látogatást tett megyénk szőlőtermő vidékein. Ez alkalommal a Túrterebesi szőlőhegy gazdáival találkozott. A szőlősgazdák több támogatást várnak el a kormány részéről, mint amennyit jelenleg kapnak.

Radu Giurca prefektus már korábban is ellátogatott megyénk szőlőtermő vidékeire, hogy ott szóba állva a bortermelőkkel fény derüljön azok problémáira és a lehetőségekhez mérten megpróbáljon segítséget nyújtani boldogulásukhoz. A Túrterebesi szőlőhegyen tíz hektárnyi nemes szőlőt telepítettek és hamarosan újabb ültetvénnyel fogják azt bővíteni. Megyénkben összesen közel 2614 kehtár szőlő van, ebből csupán 300 kehtárnyi a fiatal ültetvény illetve melynek betelepítése most van folyamatban. A megyében Túrterebes, Ákos, Szopor, Bogdánd, Hadad, Csaholy, Szilágypér, Pelekeszi, és Tasnád környékén telepítettek szőlőt, mivel ezek a területek minden szempontból ideálisak a szőlőtermesztéshez.

Fontos lenne, hogy a környék földtulajdonosai illetve szőlősgazdái tisztában legyenek annak lehetőségével, hogy az állam támogatja a szőlőtelepítést, illetve a már meglévő ültetvények fiatalítását. A program 2014-ig tart, az állam hektáronkénti 12500 eurót különített el erre a célra. A bortermelés az egyetlen mezőgazdasági tevékenység, melyet száz százalékosan támogatnak, így komoly támogatáshoz juthatnak a leendő szőlősgazdák - magyarázta a prefektus.

 

A Túrterebes szőlőhegyi gazdák a prefektusnak elmondták, nehézséget okoz számukra például az elektronos áram hiánya, valamint az, hogy máig nincsenek tisztázva bizonyos földterületek elhatárolásai. A szőlősgazdák amiatt is neheztelnek, mivel szerintük más európia országhoz képest a román állam nem támogatja kellő képpen a bortermelést és annak értékesítését. Giurca kihangsúlyozta, azért látogat el rendszeresen a szőlősgazdákhoz, hogy ezekre a problémákra megoldás szülessen, majd hozzátette, ő maga is kész erőfeszítéseket tenni a szatmári borok népszerűsítésének érdekében. Felmerült egy borfesztivál szervezésének ötlete mely egy népszerűsítő kampány kezdete lehetne.


A Túrterebes szőlőhegyi gazdákat látogatta meg Giurca

A Túrterebes szőlőhegyi gazdákat látogatta meg Giurca


 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: