2013-02-05 21:27:15• hírek • MTI

Háromszáz fős képviselőház?

A Szociálliberális Szövetség (USL) a képviselőház létszámát háromszáz főre korlátozná kedden ismertetett alkotmánymódosítási elképzelései szerint.

Az USL továbbá a szenátust a megalakítandó régiók képviseletévé tenné, és egyértelműen előírná a közvetlenül választott államfőnek, kit bízhat meg kormányalakítással. Az USL alkotmánymódosítási célkitűzéseit Crin Antonescu szenátusi elnök, az USL liberális társelnöke mutatta be az USL megalakulásának második évfordulóján.
Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök kedden megerősítette, hogy az USL Antonescut javasolja az alkotmánymódosítást előkészítő parlamenti bizottság élére.

Az évfordulós ünnepségen Antonescu kifejtette: nem változik Románia államberendezkedése, az alkotmánymódosítással csak a hatalmi ágak hatáskörét akarják pontosabban körülhatárolni, hogy a kormány ne vehesse át a törvényalkotás szerepét, az államfő pedig ne avatkozhasson bele a kormányzásba. "Olyan elnök kell, aki megmarad bírónak a pályán, és nem akar játékos is lenni" - mutatott rá Antonescu.

A bukaresti kormányszövetség kétharmados többséggel rendelkezik a parlamentben, tehát az alkotmánymódosításhoz nincs szüksége más frakciók támogatására. Az USL mégis azt ígéri, széles körű konzultációt kezdeményez az új alkotmányról az ellenzékkel és a civil szférával.
Az USL júniusig szeretné lezárni az új alkotmánytervezet parlamenti előkészítését és ősszel rendezne népszavazást az új alaptörvényről.

A 2009-es elnökválasztással egy időben rendezett, érvényes és eredményes népszavazáson a román választópolgárok többsége támogatta Traian Basescu államfő azon javaslatát, hogy Románia térjen át az egykamarás parlamentre és a törvényhozás létszámát korlátozzák 300 főre. Jelenleg a kétkamarás román parlamentnek csaknem hatszáz tagja van.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: