2014-10-31 16:47:52• hírek • MTI

Háromszáz afrikai menekült próbált bejutni a spanyol Melillába

Felkapaszkodva a több méter magas drótkerítésen mintegy háromszáz afrikai menekült próbált meg átjutni Marokkóból a Spanyolországhoz tartozó Melillába pénteken - számolt be a spanyol közmédia a tömeges határsértésről, amely egy héten belül már a harmadik ilyen eset.

Az enklávé területének határát dupla kerítéssor védi, a menekültek közül sokan megtorpantak a kettő között, várva az átjutás lehetőségére, körülbelül harmincan viszont felmásztak a belső kerítés tetejére és itt akadtak el. A határt őrző rendőrök ugyanis felsorakoztak a túloldalon. A menekültek csaknem két órán át ültek vagy lógtak a kerítésen, végül visszafordultak. Ott azonban már a marokkói hatóságok várták őket. Egyiküknek sem sikerült illegálisan átlépnie a határt.

Legutóbb szerdán történt hasonló eset, akkor 350-en másztak fel a határ kerítéseire, egyszerre két helyen is. Végül három embernek sikerült átjutnia.
A menekültáradat rendkívül erőssé vált az utóbbi hónapokban Melillában, csak októberben tizenkétszer próbálkoztak illegális határátlépéssel. A kerítésen átmászva idén körülbelül 14 ezren kíséreltek meg bejutni uniós területre, közülük kétezren jártak sikerrel.

Ugyanakkor Cecilia Malmström uniós biztos kételkedik a melillai határvédelem gyakorlatának törvényességében. Az El País című spanyol napilap úgy tudja, hogy kemény hangú levélben fejezte ki aggodalmát Jorge Fernández Díaz spanyol belügyminiszternek. Szerinte Spanyolország megsérti az uniós normákat azzal, ahogyan a hatóságok megpróbálják feltartóztatni a menekülteket.

Példaként említette, hogy október 15-én egy ilyen több száz fős határátlépési kísérlet erőszakba torkollott, többen megsebesültek. Az esetről videofelvétel is készült, amelyen az látszik, hogy a menekülteket gumibottal ütik a spanyol rendőrök.

Az uniós biztos hangsúlyozta: a menekülteknek joguk van arra, hogy meghallgassák őket és menedéket kérjenek abban az uniós országban, ahova megérkeztek. Cecilia Malmström kérte az ügy kivizsgálását hozzátéve, bízik benne, hogy még egyszer nem történik hasonló.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: