2018-08-31 08:27:13• hírek • Bede Emőke

Háromra emelkedett a nyugat-nílusi lázzal fertőzöttek száma Szatmár megyében

Újabb két személyt fertőzött meg a nyugat-nílusi láz Szatmár megyében – derült ki a Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központ (CNSCBT) legfrissebb jelentéséből.

Az első esetről huszonegy nappal ezelőtt informálta a sajtót a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság, akkor egy középkorú nőről derült ki, hogy megfertőzte egy szúnyog. A csütörtökön közzétett jelentés szerint azonban újabb két esetet regisztráltak a megyében, a nyugat-nílusi vírus jelenlétét laborvizsgálatok által is igazolták.
 

Országos szinten már 117 fertőzöttről van tudomása a CNSCBT-nek, a halálos áldozatok száma pedig elérte a tizenkettőt. Öten bukarestiek voltak,  egy-egy halálesetet pedig Galati, Iasi, Kovászna, Dambovita és Constanta megyékben regisztráltak. A páciensek java része az idősebb korosztályhoz tartozik, azok pedig, akik nem élték túl a fertőzést, a nyugat-nílusi lázon kívül más betegségekkel is küzdöttek.A Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) tájékoztatása szerint a lappangási időszak 3-6 nap. A fertőzés az esetek 80-85%-ában tünetmentesen, 10-20%-ában lázas betegségként zajlik le, a legtöbben nem is tudják, hogy nyugat-nílusi lázuk van, mert az influenzáéhoz hasonló tüneteket mutat: láz, hányinger, izomfájdalom, kötőhártya-gyulladás, arcpirulás, fényérzékenység. A nyirokcsomók megduzzadnak, a végtagokon kiütések jelennek meg. Körülbelül egy hét múlva a beteg állapota javul. Az esetek kevesebb, mint 1%-ában kóros agytörzsi elváltozások jelentkeznek: a vírus gerinc- és agyvelőgyulladást vagy agyhártyagyulladást okozhat, amely az orvostudomány jelenlegi eszközeivel nem gyógyítható és bénuláshoz, kómához vagy a halálhoz vezethet. A legveszélyeztetettebbek a fiatalok, az idősek és betegek, mert gyenge az immunrendszerük; náluk a fertőzés halállal is végződhet.


A DSP néhány óvintézkedést fogalmazott meg, melyeket szem előtt tartva minimálisra csökkenthető az esélye annak, hogy a nyugat-nílusi láz elérjen bennünket. A szúnyogok ellen védekezzünk riasztószerekkel, a lakásunk ablakára pedig szereljünk hálót, mely nem engedi beszökni a vérszívókat. Ha kertes házban élünk, akkor törekedjünk arra, hogy udvarunkon ne alakuljanak ki pocsolyák, illetve mi magunk se látogassunk állóvizeket, mocsarakat. Ha mégis így tennénk, lehetőség szerint viseljünk hosszú nadrágot és hosszú ujjú felsőt.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: