2016-01-30 15:55:11• hírek • Kocsis Zoltán

Tizenhat személy kapott trichina-fertőzést

Az izomzatban lévő betokózódott lárvák mikroszkópos metszetben fotó: wikipédia
Az izomzatban lévő betokózódott lárvák mikroszkópos metszetben fotó: wikipédia

Tizenhat személyt szállítottak kórházba az elmúlt héten Szatmár megyében trichinellózis gyanújával, számolt be a megyei közegészségügyi igazgatóság. A fonalféreg jelenlétét vizsgálatok is igazolták.

A megbetegedés Szatmárzsadányban és Pusztadarócon ütötte fel a fejét. Több beteget a ragályos kórházba szállítottak, néhányukat azonban már haza is engedték. A betegséget okozó kórokozó jelenlétét a vizsgálatok is igazolták.

A trichina (Trichinella spiralis) egy élősködő fonálféreg, mely emlősök bélcsatornájában és izomzatában él. Mivel kizárólag húsevéssel terjed, ezért csak ragadozó, dögevő vagy mindenevő emlősöket fertőz. Köztük az embert is.

Kifejlett egyede az ún. „béltrichina", mely alig néhány milliméter hosszú és a vékonybélben él. A béltrichinák ivarosan szaporodnak, a nőstények elevenszülők. A megszülető lárvák kifúrják magukat a vékonybélből, majd a vér- és nyirokereken át az izomzat különböző részeibe sodródnak, ahol betokozódva inaktívvá válnak. Az „izomtrichina" nyugalmi állapota akkor szakad félbe, ha a fertőzött állatot elfogyasztja egy újabb gazdaállat.

Gazdaként csak azok az állatfajok alkalmasak, melyek legalább részben ragadozók vagy dögevők. Az ember leggyakrabban akkor fertőződik, ha nyersen fogyaszt fertőzött sertéshúst.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: