2013-09-26 11:45:06• hírek • Kocsis Zoltán

Akár félszáz fát is ki kell vágni a Kossuth-kertben

Az idei évben két fa is kidőlt vagy jelentősen megcsonkult a szatmáriak kedvenc szabadidőparkjában, a Kossuth-kertben. Csak a szerencsének köszönhető, hogy senki sem sérült meg. Hogy ez ne is történjék meg, a napokban magyarországi szakember vizsgálja a park fáinak statikai állapotát.

Ocsvári Gábor erdészmérnök érzékelőket szúr a fák törzsébe. Ezeket az érzékelőket aztán egyenként ötször üti meg kicsiny kalapácsával. Az ütések hatására az érzékelők elektronikus jeleket bocsátanak ki, a számítógép pedig ezek terjedési sebességét méri. Az egészséges fában gyorsabban, a korhadt részekben pedig lassabban terjednek a jelek, ezek alapján pedig a számítógép kirajzol egy keresztmetszet-képet. Ez alapján állapítható meg, milyen egészségi, vagy ahogy a szakember fogalmazott, milyen statikai állapotban van a fa.

Mindez azonban csak a mérések egyik részét képezi. Ocsvári megméri a fa lombkoronáját is, majd kiszámítja, hogy 120 km/h erősségű szélre miként reagálhat a fa. Ha dőlésveszélyesnek ítéli meg a számítógép, akkor az erdészmérnök javaslatokat tesz a város vezetőinek. Természetesen nem a kivágás az egyetlen probléma-megoldási lehetőség: esettől függően szóba jöhet a korona visszavágása (legtöbb 30%-át ajánlott visszavágni) illetve léteznek különböző üregkezelési eljárások is.

Ocsvári immár hatodik napja járja a Kossuth-kertet. Eddig 203 fát vizsgált meg vizuálisan és 53 esetében döntött úgy, hogy ajánlott megvizsgálni a számítógéppel is. A polgármesteri hivatalnak október 10-ig kell benyújtania a „kórképet" és a javaslatait. „Viszonylag idősek a Kossuth-kert fái és viszonylag sok van belőlük. Ennek következtében magasra nőttek, ami biztonsági szempontból mindig problémát okoz. Vannak problémák, ám ezekről pontos képet jelenleg én sem tudok alkotni. Meg kell várnunk a számítógépes kiértékelés végét", jelentette ki Ocsvári.

„Mielőtt felvetettem a polgármesternek Gábor megbízatásának lehetőségét, körülnéztem, hogy nincs-e hasonló szakember a környéken vagy Erdélyben. Legtöbben azonban még csak nem is hallottak erről az eljárásról Romániában", magyarázta Szénás Angéla, a polgármesteri hivatal kertészmérnöke. Ő elmondta, a Kossuth-kertben nagyjából félezer fa van. A tavaly ősszel már néhányat kivágtak közülük és 33 új fát ültettek. Többek között olyan különlegességeket, mint a császárfa, tulipánfa, páfrányfenyő vagy japán akác. Utóbbi fajhoz tartozik az a „tekervényes fa is", amely a Trasilvania sugárúton áll, a Közigazgatási Palota közelében. Azzal kapcsolatban Ocsvári elmondta, valószínűleg szándékosan alakította valaki olyanra a törzsét, ami miatt igazi nevezetességnek számít.

Az erdészmérnök által kivágásra javasolt fákat a Környezetvédelmi Ügynökség és az Erdészeti Hivatal engedélyével vághatja csak ki a polgármesteri hivatal, magyarázta Szénás. „Mivel a Kossuth-kert amúgy is eléggé sűrű, remélhetőleg hiányuk nem okoz majd komolyabb gondot a lakosoknak. Meg kell azonban érteniük, hogy végső soron az ő biztonságukat tartjuk szem előtt."

Ocsvári dolgozott korábban Szatmár megyében, a nagykárolyi kastélyparkban. Ott egyetlen fát, egy másfél méter átmérőjű, több mint öt méter kerületű fát kellett megvizsgálnia. Szatmárnémetiben a Kossuth-kerten kívül az István-tér fáit méri még fel.

Megragadva az alkalmat, szóvá tettük olvasóink egy részének tavaszi aggályait az út menti fák lombtalanításával kapcsolatban. „A legfontosabb, hogy ezt időben el kell kezdeni, amikor még fiatal a fa. Vastag ágat nem szabad levágni, mert az nem gyógyul be és onnan megindul a korhadás. A vékony ágak viszont simán begyógyulnak, így a kopasz fejre nyírásnak nevezett eljárás nem árt a fának", mondta Ocsvári Gábor erdészmérnök. „Csak azokat a fákat vágjuk így vissza, amelyek áramkábelek alatt állnak és az Electrica felszólít minket", tette hozzá Szénás Angéla.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: