2013-11-14 10:30:40• hírek • Kocsis Zoltán

Három tucat fát kell kivágni a Kossuth-kertben

Valamivel több, mint három tucat fát kell kivágnia a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatalnak a Kossuth-kertben. Ez derül ki legalábbis abból a tanulmányból, melyet Ocsvári Gábor magyarországi erdészmérnök végzett szeptember végén.

Ocsvári egy viszonylag új, magyar fejlesztésű berendezéssel igyekezett felmérni a Kossuth-kert fáinak statikai állapotát. Érzékelőket szúrt a fák törzsébe, majd ezeket az érzékelőket egyenként ötször megütötte kicsiny kalapácsával. Az ütések hatására az érzékelők elektronikus jeleket bocsátottak ki, a számítógép pedig ezek terjedési sebességét mérte. Az egészséges fában gyorsabban, a korhadt részekben pedig lassabban terjednek a jelek, ezek alapján pedig a számítógép kirajzolt egy keresztmetszet-képet. Ez alapján állapítható meg, milyen egészségi, vagy ahogy a szakember fogalmazott, milyen statikai állapotban van a fa. Ezután megmérte a fa lombkoronáját is, majd kiszámította, hogy 120 km/h erősségű szélre miként reagálhat a fa. Amely fát dőlésveszélyesnek ítélte meg a számítógép, ezek esetében a szakember javaslatot tett. Természetesen nem a kivágás az egyetlen probléma-megoldási lehetőség: esettől függően szóba jöhet a korona visszavágása (legtöbb 30%-át ajánlott visszavágni), illetve léteznek különböző üregkezelési eljárások is.

A szeptember végi felmérés eredményeként 38 fát kell kivágni a Kossuth-kertben, mondta el Szénási Angéla, a polgármesteri hivatal kertészmérnöke. Ezek között van nyár, szomorúfűz és platán is. A polgármesteri hivatal jelen pillanatban egyeztetést folytat az erdészeti hivatallal, a környezetvédelmi ügynökséggel és a madárvédő egyesületekkel. Az engedélyek megszerzését követően még a hónap végén elkezdik a fák kivágását. „Nem mindet vágjuk ki idén. A madárvédő szervezetekkel konzultálva arra a következtetésre jutottunk, hogy néhányat tavaszig meghagyunk", fogalmazott Szénási. A kivágottak pedig tüzifaként végzik rászoruló családok kályháiban.

A hat hektárnyi összterülettel rendelkező Kossuth-kertben azonban nem csak kivágják a fákat: csak idén tavasszal 33 új fát ültettek. Többek között olyan különlegességeket, mint a császárfa, tulipánfa, páfrányfenyő vagy japán akác. Szatmárnémeti emblematilus parkjában közel 600 fa él.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: