2015-05-25 18:43:12• hírek • Kocsis Zoltán

Három szatmári iskola az országos környezetvédelmi versenyen

Hétfőn, május 22-én Szatmárnémetibe érkezett a Környezettudatosság Karavánja és felkereste azt a három tanintézményt, amelyek beneveztek az országos versenyre.

A Környezettudatosság Karavánja elnevezésű országos program célja - amint azt a neve is mutatja - , hogy felhívja a tanulók, diákok, pedagógusok figyelmét a környezetvédelem fontosságára, hogy tudatosítsa bennük: saját magunk kezében is van környezetünk sorsa. Az elmélet mellett viszont nagyon fontos szerepet játszik a gyakorlat is, azon belül pedig a szelektív hulladékgyűjtés. A diákoknak papírt, kartont, műanyagot, pillepalackokat, alumíniumot kell gyűjteniük, minél nagyobb mennyiségben.

Országos szinten húsz városból 103 tanintézmény nevezett be a versenybe, Szatmárnémetiből pedig három: az Avram Iancu, a Balcescu-Petőfi és a Lucian Blaga általános iskolák. Hétfőn őket kereste fel Békéssy Erzsébet, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója valamint Ramona Mirisan.

Látogatásaik során elmagyarázták, hogy a hulladékgyűjtés során két kategóriában jutalmazzák az iskolákat: az összegyűjtött papír/karton valamint az összegyűjtött műanyag/pillepalack és alumínium mennyisége szerint. A hulladék leadásakor elvégzett mérlegelés bizonylatait kell elküldeni a szervezőknek október 26-ig, ezzel bizonyítván az összegyűjtött mennyiséget. A fődíj mindkét kategóriában egy-egy interaktív tábla. A második helyezett iskolák egy-egy laptopot, a harmadikak pedig egy-egy videóprojektort és egy-egy képernyőt kapnak.

Ebben a versenyben jutalmazzák a résztvevő pedagógusokat. Nekik fényképet kell készíteniük az akció során, majd elküldeni azokat a szervezőknek. Ők feltöltik a fényképeket a Facebookra, a legtöbb lájkot kapók pedig megnyerhetik a fődíjat, egy kétnapos bécsi kirándulást valamint további nyereményeket: egy laptopot, egy táblagépet, egy okostelefont vagy egy kerékpárt.

Az V-VIII. osztályos diákok számára egy másfajta versenylehetőséget hirdettek meg a program szervezői. Öt fős csoportokban legfeljebb tíz perces előadást, színművet kell eljátszaniuk „Én is védem a környezetet!" címmel. Az előadást rögzíteniük kell, majd a felvételt el kell küldeniük a szervezőknek. Esetükben a fődíj öt darab laptop, a második díj öt darab kerékpár, a harmadik díj pedig öt darab játékkonzol.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: